Review: Boretti Ceramica Kamado

Lees mijn uitgebreide test van de Boretti Ceramica Kamado, spoiler.... bijzonder compleet en een lust voor het oog!

In deze review ga ik de Ceramica Kamado van het Nederlandse merk Boretti testen. Ik ga kijken naar het uiterlijk, bouwkwaliteit, duurzaamheid, opties en accessoires, gebruiksgemak en hoe goed de temperatuur van de Ceramica te beheersen is.

Is de Boretti Ceramica Kamado een goede barbecue?
De Boretti Ceramica Kamado – large

Ten tijde van het schrijven van deze review heb ik de Boretti Ceramica ruim 4 maanden in gebruik en in die periode heb ik hem wekelijks ingezet voor verschillende bereidingen, van tot 8 uur durende bereidingen van b.v. Spareribs maar ook boven hete kolen gegrilde Tomahawk steaks.

Looks en eerste indruk

De Ceramica van Boretti is een aantrekkelijke Kamado grill, hij is uitgevoerd in stijlvol antraciet grijs met hier en daar wat felle gele highlights. Het onderstel is totaal anders dan wat je normaal gesproken ziet bij Kamado’s. Boretti heeft gekozen voor een stoere X-frame vorm in het onderstel, hierdoor is de barbecue bijna een design element in je tuin geworden.

De keuze voor deze vorm heeft wel als gevolg dat de luchtopening die bij 99% van de Kamado’s onderaan de voorzijde zit, bij de Ceramica aan de rechterkant onder het uitklapbare tafeltje zit.

Deze locatie heeft geen enkel effect op de werking en hoewel het ‘anders‘ is was ik hier na 1 keer gebruik al aan gewend. Het enige waar je rekening mee moet houden is als je de Cermaica later wilt inbouwen in een buitenkeuken, maar daarover verderop in deze review meer!

Formaat, afmetingen en materiaal

 • Hoogte (met gesloten deksel) – 125 centimeter
 • Werk/rooster hoogte – 90 centimeter
 • Buitendiameter – 54 centimeter
 • Rooster diameter – 46 centimeter
 • Gewicht – 100 kilo
 • Materiaal ketel en deksel – mix van keramiek, mulliet en cordieriet
 • Dikte keramiek – 3 centimeter
 • Handgrepen – siliconen/staal
 • Zijtafels – bamboe
 • Onderstel – gepoedercoat staal
 • Grote rubberen wielen (alle 4 geremd)
 • Viltrand – glasvezel (onbrandbaar en gaat langer mee als standaard vilt)
 • Margrietschijf – aluminium, met regenkap

Vuurschaal

De vuurschaal van de Ceramica bestaat uit 1 deel met daarin luchtgaten. Bovenop de vuurschaal ligt een losse vuurring en onderin zit een uitneembare opvangbak zodat je gemakkelijk restjes houtskool en as kunt verwijderen.

Vuurschaal met daarin de uitneembare opvangbak voor asrestanten in de Boretti Ceramica

Kolenmand

De kolenmand is gemaakt van roestvrij staal en zorgt dankzij de open structuur voor een optimale toevoer van zuurstof naar je houtskool. Er zit ook een uitneembaar middenstuk bij waardoor je houtskool makkelijk kunt verdelen, handig als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een rotisserie.

De rvs kolenmand in de Boretti Ceramica

Uitrusting

De Boretti Ceramica wordt zeer compleet geleverd en je kunt eigenlijk direct aan de slag zodra je hem hebt uitgepakt. Wat krijg je er allemaal bij:

 • Twee halve maan deflectorplaten;
 • Twee halve maan rvs roosters;
 • Twee halve maan gietijzeren roosters;
 • Multilevel kooksysteem om direct en indirect te kunnen barbecuen;
 • Uitneembare opvangbak voor as (met los magnetisch handvat)
 • Rvs kolenmand met uitneembare divider;
 • Twee bamboe uitklapbare zijtafels.

Bereidingen op de Boretti Ceramica

Zoals gezegd heb ik inmiddels aardig wat gerechten klaargemaakt op de Boretti Ceramica om deze goed te kunnen testen, hieronder een selectie ervan.

Conclusie review: Boretti Ceramica Kamado

De Boretti Ceramica Kamado is een aanwinst voor iedere grillmaster, hij ziet er gewoon fantastisch uit (het oog wil ook wat). Door de designkeuze van het X-frame zie je direct dat je geen ‘13 in een dozijn‘ Kamado hebt staan. Het is een luxueus en stijlvol ontwerp dat in vrijwel iedere tuin tot zijn recht komt.

Met twee halve maan deflector platen, twee halve maan rvs roosters én twee halve maan gietijzeren roosters plus ook nog eens het multilevel kooksysteem wordt de Boretti Ceramica bijzonder compleet geleverd.

Maar het belangrijkste is dat hij simpelweg doet wat je verwacht van een Kamado, hij is snel op temperatuur, en houdt deze ook makkelijk vast. De kwaliteit van de onderdelen is uitstekend en de afwerking is top.

De Boretti Ceramica Kamado op het X-frame
De Boretti Ceramica Kamado op het X-frame

Boretti Ceramica in een buitenkeuken

Het feit dat de luchtschuif vanwege het X-frame schuin aan de zijkant zit is op geen enkele wijze een nadeel gebleken. Plus als je het ‘Solo’ model koopt, dus zonder het X-frame zit de schuif wel recht in het midden.

Maar stel nu dat je later toch de Ceramica wilt inbouwen in een buitenkeuken? Geen zorgen, dan kun je heel eenvoudig een paar schroeven in het deksel losmaken, het deksel klein stukje omzetten, en de luchtschuif makkelijk rechtzetten.

En laat dat nu precies zijn wat ik op korte termijn ga doen, ik plaats binnenkort een verslag van de bouw van mijn nieuwe buitenkeuken waar de Ceramica ingebouwd wordt!

De Boretti Ceramica Large is op het moment van schrijven via de website van Boretti (www.boretti.com) te koop voor € 1549.

Meer reviews

Kijk voor meer reviews op flameonbbq.nl/reviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *