Review: Yakiniku Kamado bbq

Inmiddels heb ik de Yakiniku Kamado bbq al sinds begin 2021 naar volle tevredenheid in gebruik. En heb ik hem tientallen keren gebruikt in verschillende bereidingen. Van low & slow naar hot & fast, van pizza, spareribs, beenham, short ribs, saté tot XL hamburgers!

Yakiniku keramische bbq
‘Japanse’ kwaliteit, uit Nederland: Yakiniku kamado bbq

In deze review van de Yakiniku kamado bbq heb ik onder andere gekeken:

 • Hoe is de algemene kwaliteit;
 • Hoe onderscheidt de Yakiniku zich van goedkopere kamado’s;
 • Hoe zit het met accessoires en gebruiksgemak;
 • Hoe zit het met garantie;
 • En is dit nu dé perfecte Kamado om te kopen

Looks en eerste indruk

Als eerste de looks van de Yakiniku Kamado grill. Hij ziet er erg strak uit, glanzend zwart keramiek met rvs onderdelen en bamboe plateaus aan beide zijden. De combinatie van de zwarte buitenkant, het bamboe en de rvs onderdelen geeft hem een luxe uitstraling.

Alle onderdelen voelen solide en prettig aan, het onderstel is stevig en geeft hierdoor vertrouwen in de bouwkwaliteit. De schaal en het deksel (33 mm) zijn ook een stuk dikker als bij goedkopere Kamado’s.

Yakiniku keramische bbq
De Yakiniku 19″ Large kamado grill

Formaat en afmetingen

Ik heb gekozen voor de Yakiniku large (19″) uitvoering. Deze heeft een rooster diameter van 48 cm waardoor je met gemak voor 6 tot 8 personen kunt koken. Er is ook een kleiner, draagbaar model beschikbaar, de 13″ Yakiniku Compact (lees hier mijn review van dit model).

Toen hij eenmaal in de tuin stond had ik wel even een ‘wauw’ momentje, het is geen kleine jongen. Laat ik het zo zeggen, je ziet hem niet snel over het hoofd! Maar het formaat went heel snel en de ruimte op het rooster geeft je veel vrijheid. Voor de liefhebber hieronder een aantal specificaties:

 • Hoogte – 125 centimeter
 • Buitendiameter – 56 centimeter
 • Rooster diameter – 48 centimeter
 • Gewicht – 77 kilo
 • Materiaal ketel en deksel – mix van keramiek, cordieriet en quartz
 • Zijtafels – bamboe
 • Onderstel – 304 rvs
 • Grote rubberen wielen
 • Viltrand – glasvezel (onbrandbaar en gaat langer mee als standaard vilt)
 • Maatverdeling op de luchtschijf (304 rvs)
 • Margrietschijf is voorzien van regenhoedje (304 rvs)
 • Geïsoleerde chipfeeder

Vuurschaal

De vuurschaal van de Yakiniku is opgebouwd uit meerdere losse onderdelen, hierdoor is er geen de kans dat hij gaat scheuren of breken. Bij veel van de goedkopere Kamado’s uit b.v. bouwmarkten is de vuurschaal uit 1 stuk gemaakt, deze kunnen door de grote temperatuurverschillen veel makkelijker scheuren.

De vuurschaal van de Yakiniku kamado bestaat uit losse onderdelen. Hierdoor is het onmogelijk dat deze gaat scheuren door hoge temperaturen
De Yakiniku vuurschaal bestaat uit losse delen

Asschaal

Nog een handig onderdeel van de Yakiniku kamado is de grote asschaal, deze beslaat de volledige onderkant van de vuurschaal en kan daardoor een flink hoeveelheid as opvangen. De wat goedkopere kamado modellen hebben een kleinere asmand waardoor je deze vaker moet legen. Je tilt de asschaal simpel uit de Yakiniku en leegt de asresten in de container (wel controleren dat de resten niet langer gloeien om brand te voorkomen).

De asschaal van de Yakiniku is extra groot zodat er veel as in opgevangen kan worden
De asschaal van de Yakiniku is extra groot uitgevoerd

Kolenmand

De kolenmand is precies wat de naam al zegt, een mand voor je houtskool. De kolenmand bestaat ook uit 304 rvs en heeft een zeer open structuur waardoor je luchtstroom optimaal is. Er zit ook een uitneembaar middenstuk bij waardoor je de kolen makkelijk kunt verdelen, handig als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een rotisserie.

Yakiniku roestvrijstalen kolenmand, voor een optimale luchtdoorvoer in je kamado
Kolenmand voor betere luchtcirculatie

Ik moet zeggen dat de kolenmand er inmiddels niet meer zo mooi glimmend uitziet, maar de kwaliteit is erg goed. Geen enkele vervorming of andere beschadiging door de hete kolen.

Yakiniku chipfeeder

Dit is met afstand het onderdeel van mijn Yakiniku waar ik het meeste plezier van heb. Ik heb zoveel mensen zien rommelen met het toevoegen van rookhout tijdens een bereiding.

Je kamado is op temperatuur, alles staat klaar en vervolgens moet je: het deksel openen, grillrooster verwijderen, heat deflector eruit halen (en alles ergens neerleggen zonder dat het vuil wordt of verbrand) dan je rookhout toevoegen om vervolgens zo snel mogelijk alles weer terug te plaatsen zodat je temperatuur constant blijft!

Wat een gedoe, nee dan de Yakiniku chipfeeder. Er zit een opening aan de voorzijde welke opent en sluit via een handige bajonetsluiting en je kunt simpelweg wanneer je wilt je rookhout toevoegen. Er is een speciale ‘feeder’ te koop waarmee je rookhout snippers kunt toevoegen, en zelfs niet al te grote chunks passen er prima doorheen.

Kamado met chipfeeder, snel en veilig rookhout toevoegen
Handig, de chipfeeder is geïsoleerd dus je brandt je vingers er niet aan

Pro set multi Large

Dit is eigenlijk een onmisbaar accessoire bij iedere kamado bbq. Als je bereidingen wilt doen via de low & slow methode heb je flexibiliteit nodig. Met deze set ben je eigenlijk compleet voorzien, de ‘multi level lift’ zorgt ervoor dat je op verschillende hoogtes je producten tegelijk kunt bereiden.

Twee halve maan rvs roosters en een uit twee halve maan delen bestaande heat deflector. In combinatie met een normale grill rooster verdubbel je zo je grill oppervlak. Het is wel jammer dat de Pro set niet standaard wordt meegeleverd, want het is eigenlijk een onmisbare accessoire.

Wat vindt ik van de Yakiniku Kamado

Als eerste dit, er zijn goedkopere kamado’s te koop. Tegenwoordig kun je zelfs bij de grotere bouwmarkten al een kamado aanschaffen. En vergis je niet, dat zijn zeker geen slechte producten. Sommige zijn zelfs zeer compleet uitgerust en komen met veel accessoires, maar…

Er is een kwaliteitsverschil. De Yakiniku heeft een dikke ketelwand en deksel (33mm) hierdoor houdt hij zijn temperatuur langer stabiel en het materiaal (mix van keramiek, cordieriet en quartz) is zeer sterk. De Margrietschijf is voorzien van een regenhoedje zodat er zelfs in de stromende regen geen water naar binnen kan lopen én deze is compleet gemaakt van rvs én kan in de vaatwasser!

De viltrand is gemaakt van glasvezel, onbrandbaar en bestand tegen zeer hoge temperaturen. De vuurschaal bestaat uit meerdere losse onderdelen zodat deze niet door de extreme temperaturen welke je kunt bereiken breekt of scheurt.

Conclusie review: Yakiniku Kamado bbq

De Yakiniku Kamado bbq is een kamado van hoge kwaliteit, de afwerking van de onderdelen is uitstekend. Ook na ruim een jaar van intensief gebruik zijn er geen gebreken of defecten ontstaan. Het gebruik van rvs onderdelen ten opzicht van gepoedercoat staal of gietijzer geeft hem ook een langere levensduur en de 20 jaar garantie geeft aan dat de fabrikant vertrouwen heeft in het product.

Persoonlijk vindt ik het ook belangrijk dat er een goede ondersteuning is vanuit de fabrikant (www.yakinikugrill.com), ik had in het begin een aantal vragen en deze zijn snel en correct beantwoord door de helpdesk. En er blijven steeds nieuwe accessoires en opties op de markt komen.

Hoewel er zeker goedkopere kamado’s staan, blijft de vraag hoe lang je hier plezier van hebt. Ik heb in ieder geval alle vertrouwen dat ik over 10/15 jaar nog steeds met veel plezier achter mijn Yakiniku Kamado sta. Of het voor iedereen de beste Kamado ligt aan je wensen, eisen en uiteraard je budget. Het is zeer zeker wel de beste Kamado bbq als je belang hecht aan:

 • Hoge kwaliteit keramiek (mix van keramiek, quartz en cordieriet);
 • Een extra dikke ketel en deksel voor optimale temperatuurbeheersing (33 milimeter);
 • Roestvrijstalen onderdelen;
 • Chipfeeder voor simpel rookhout toevoegen tijdens het grillen;
 • Vuurschaal uit meerdere delen;
 • Glasvezel afdichting (onbrandbaar en bestand tegen hogere temperaturen als standaard vilt);
 • Uitneembare asschaal;
 • Kolenmand van rvs voor optimale luchtcirculatie.

De Yakiniku Kamado in de large uitvoering is compleet met onderstel en bamboe zijpanelen te koop voor € 1349 via o.a. de website van www.bol.com.

Of je kiest voor de Large versie zonder onderstel en zijpanelen (€ 949 bij www.bol.com) welke je dan zelf kunt inbouwen in bijvoorbeeld een buitenkeuken of bbq meubel.

Kamado in een buitenkeuken

Zoek je informatie over het zelf maken van een buitenkeuken, kijk dan op mijn pagina ‘Buitenkeuken of bbq meubel maken‘. Hier vind je ook een gratis bouwtekening voor het maken van je eigen bbq meubel.

Yakiniku kamado ingebouwd in een bbq meubel
De Yakiniku kamado ingebouwd in een bbq meubel

2 reacties

 1. Leuk om te lezen! Ik ben sinds oktober 2021 ook in het bezit van dit mooie apparaat!

  Bij mij zat al snel het handvat van de chipfeeder wat los. Na contact heb ik onder garantie een nieuwe gekregen. Deze voelde kwalitatief beter aan. Maar goed keurig opgelost. Het enige wat ik irritant vind is dat de margrietschijf bij de helft van de tijd dichtvalt bij het open en dicht doen van de deksel. Herken jij dit ook? Yakiniku gaf aan dat ik de hendel is het midden moest zetten, maar het gaat dan nog steeds niet altijd goed.

  • Ik herken wat je zegt over de margrietschijf ook van andere merken. Bij mij was gebeurde dit in het begin af en toe, maar nadat ik een paar low & slow sessies had gedaan was het helemaal over. Er moet eigenlijk wat vet, roet en aanslag in komen, dit zorgde ervoor dat het bij mij over was (en sindsdien ook niet meer teruggekomen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *