Review: Yakiniku Compact Kamado

In deze review test ik een kleine kamado, ook wel mini of compact genoemd, van het Nederlandse merk Yakiniku

Deze Yakiniku Compact Kamado is een kamado grill, dit type grill is zeer geschikt voor ‘Low & Slow‘ barbecueën maar ook om ‘Hot & Fast‘ op te grillen. En dankzij de vorm en materiaal zijn ze heel goed in het (lang) vasthouden van warmte.

In deze review van de Compact Kamado van het Nederlandse merk Yakiniku ga ik kijken hoe het grillen op een zogenaamde mini of kleine Kamado werkt. Heb je genoeg ruimte voor meerdere personen, kun je er indirect op bereiden en hoe is de algehele kwaliteit.

De Yakiniku Compact Kamado, een mini of kleine grill. Ideaal voor erbij, op vakantie of onderweg.
Het Compact Kamado model van Yakiniku

Looks en eerste indruk

Net als zijn grote broer de 19″ Yakiniku Large heeft de Compact een glanzend zwarte buitenkant met rvs onderdelen en een bamboe handvat. Deze combinatie geeft hem een luxueuze uitstraling.

De schaal en het deksel bestaat uit een mix van keramiek en cordieriet. Meestal zie je bij goedkopere kamado dat er wordt gekozen voor kwalitatief mindere materialen en onderdelen om de prijs laag te houden. Bij Yakiniku hebben ze juist gekozen voor hoogwaardige materialen en onderdelen voor een langere levensduur.

Formaat en afmetingen

In deze review bespreek ik de Yakiniku Compact (13″) uitvoering. Deze heeft een rooster met een diameter van 33 cm waarop je uitstekend voor 4 personen kunt grillen.

Dit 13″ compact model is zowel geschikt voor thuis, onderweg of bijvoorbeeld op de camping. Het gewicht van 36 kilo, in combinatie met de handvatten, maakt dat hij makkelijk te tillen en mee te nemen is. Je kunt kiezen om hem op de grond te plaatsen, of op het (bijgeleverde en compact in te klappen) onderstel voor een iets comfortabelere werkhoogte.

Een kwaliteits kamado van slechts 36 kilo maar wel met een rooster van 33 centimeter, de Yakiniku Compact
De Yakiniku Compact op het inklapbare onderstel

Voor de liefhebber hieronder een aantal specificaties:

 • Hoogte: 61 centimeter (110 centimeter op de bijgeleverde standaard);
 • Buitendiameter: 52 centimeter (57 centimeter met handvatten);
 • Grillrooster diameter: 33 centimeter;
 • Gewicht: 36 kilo;
 • Firebox: uitneembaar en bestand tegen hoge temperaturen;
 • Materiaal ketel en deksel: mix van keramiek en cordieriet;
 • Draagbaar onderstel: staal (gepoedercoat);
 • Afdichting: hittebestendig vilt;
 • Maatverdeling op de luchtschijf (304 rvs);
 • Margrietschijf, met regenhoedje (304 rvs);
 • Geïsoleerde chipfeeder.

Yakiniku rookhout chipfeeder

Dit is met afstand het onderdeel van de Yakiniku waar ik het meeste plezier van heb. Ik heb zoveel mensen zien rommelen met het toevoegen van rookhout tijdens een bereiding.

Je kamado is op temperatuur, alles staat klaar en vervolgens moet je: het deksel openen, rooster verwijderen, heat deflector eruit halen (en alles ergens neerleggen zonder dat het vuil wordt of verbrand) dan je rookhout toevoegen om vervolgens zo snel mogelijk alles weer terug te plaatsen zodat je temperatuur constant blijft!

Yakiniku Compact Chipfeeder, makkelijk rookhout toevoegen aan je kamado en geïsoleerd dus geen verbrande vingers!
Handig, de chipfeeder is geïsoleerd dus je brandt je vingers er niet aan

Wat een gedoe, nee dan de ‘Yakiniku Chipfeeder‘. Er zit een opening aan de voorzijde welke opent en sluit via een handige bajonetsluiting en je kunt simpelweg wanneer je wilt je rookhout toevoegen. Er is een speciale ‘Feeder’ te koop waarmee je rookhout snippers kunt toevoegen, en zelfs niet al te grote rookhout chunks passen er prima doorheen.

Bereidingen op de Yakiniku Compact Kamado

Ik heb een aantal gerechten gemaakt en de temperatuur is zeer nauwkeurig te regelen met de luchtschuif en de margrietschijf. Ik zat in ongeveer 30 á 40 minuten op de gewenste temperatuur en na afloop doof je snel en makkelijk de kolen door alle luchtopeningen te sluiten. De Gevulde Varkenshaas hieronder is een mooi voorbeeld van de mogelijkheid om zowel direct als indirect te barbecuen op de Yakiniku Compact.

Conclusie review: Yakiniku Compact Kamado

De Yakiniku Compact Kamado grill is een absolute aanrader, de afwerking en kwaliteit van de onderdelen is uitstekend. De gebruikte hoogwaardige materialen gekoppeld aan de zekerheid van een levenslange garantie vanuit de leverancier maakt dit een uitstekende aankoop.

Nog een voordeel is de grote keuze is uit beschikbare accessoires voor de Yakiniku Compact (www.yakinikugrill.com). Van een heat deflector (onmisbaar voor indirecte bereiding), pizza steen, verhoogd rooster, woodchipper, beschermhoes, gietijzeren rooster tot een rvs Teppanyaki plaat.

Direct klaar om te starten met de complete Yakiniku Compact Kamado
Direct klaar om te starten met de complete Yakiniku Compact Kamado

Of de Yakiniku Compact Kamado ook voor jou de beste keuze is ligt uiteraard aan je budget, je wensen en eisen. Het is zeer zeker wel de grill voor jou als je belang hecht aan:

 • Hoge kwaliteit keramiek (mix van keramiek en cordieriet);
 • Roestvrijstalen onderdelen;
 • Chipfeeder voor simpel rookhout toevoegen tijdens het grillen;
 • Hittebestendig vilt;
 • Uitneembare asschaal;
 • Opvouwbare/inklapbare standaard;
 • Draagbaar dankzij twee rvs handvatten.

De Yakiniku Compact Kamado is compleet met draagbaar onderstel te koop voor ongeveer € 550 via bijvoorbeeld www.bol.com.

Meer reviews

Kijk voor meer reviews op flameonbbq.nl/reviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *