Review: Paudin Damascus messen

Betaalbare en mooie Damascus messen, het echte werk van Damast staal! Vlijmscherp, supersterk en behouden lang hun scherpte.

In deze review van Damascus messen ga ik mijn ervaringen delen met drie messen uit de ‘Plume Luxe-serie’ van Paudin Benelux. Dit zijn messen van ‘Damascus’ staal, het smeedproces dat wordt gebruikt om Damascus-staal te maken, creëert een sterk en veerkrachtig mes dat bestand is tegen zware omstandigheden en zwaar gebruik met een herkenbaar en onderscheidend patroon.

Koksmes, Nakiri en Office Damascus messen uit de Plume Luxe-serie van Paudin
Koksmes, Nakiri en Office Damascus messen uit de Plume Luxe-serie van Paudin

Damascus staat ook bekend als gedamasceerd staal, damascusstaal, damaststaal of gevouwen staal. Tijdens het speciale smeedproces wordt het staal vele malen om zichzelf gevouwen. Dit wordt gedaan om imperfecties in het staal te verwijderen, het staal wordt tussen het smeden door continue opgewarmd in kolen en neem daardoor extra koolstof op. Na het smeden wordt het staal bewerkt en worden de vloeiende en waterachtige patronen zichtbaar die kenmerkend zijn voor Damascus.

Materiaal en afmetingen

De Paudin messen uit de Plume Luxe-serie hebben een hardheid van dan 62+ HRC Rockwell. HRC staat voor hardheid op de Rockwell C schaal, dit is een maateenheid om de hardheid van staal vast te stellen.

De 32 lagen Damascus staal aan beide zijden van de messen bevatten een kern van VG-10 roestvast staal welke bestaat uit:

  • 1% koolstof
  • 15% chroom
  • 1% molybdeen
  • 1,5% kobalt
  • 0,25% vanadium

De messen worden met de hand geslepen in een hoek van 12-14º en zijn voorzien van een zogenaamde ‘Full tang’ handvat wat met klinknagels aan het handvat is verbonden. Het handvat is gemaakt van G10. Dit is een ontzettend stevig materiaal, gemaakt van glasvezel met een Epoxy basis. Dit materiaal heeft een zeer hoge bestendigheid tegen vocht & zuren, is schokbestendig en gaat lang mee.

Damascus messen getest

In deze review van de Damascus messen heb ik er van alles mee gedaan. Van vlees (aan)snijden, groenten en garneringen hakken en fijnsnijden, tot schillen van fruit en kneuzen van knoflook.

Gemakkelijk snijden met de vlijmscherpe messen van Damascus.

Na weken van dagelijks gebruik zijn alle messen nog steeds zeer scherp en houden zijn de snijvlakken nog onbeschadigd. Nog een voordeel, de messen zijn geschikt om zelf te slijpen. Ik gebruik hiervoor een speciale tool om thuis je messen te kunnen slijpen (lees mijn review over de Horl 2 messenslijper). Zowel het grote Koksmes, het kleinere Office mes en de wat rondere vorm van het Nakiri mes zijn prima zelf te slijpen.

Conclusie Paudin Damascus messen

De Damascus messen uit de Plume Luxe-serie van Paudin komen zeer scherp uit de (luxe geschenk)verpakking en de 62+ HRC hardheid zorgt dat ze dat ook lang blijven. Het materiaal van het handvat voelt erg comfortabel en samen met het gewicht maakt dat ze geschikt voor uiteenlopende hak- en snij werkzaamheden.

Als je op zoek bent naar mooie Damascus messen is de Plume Luxe-serie van Paudin zeker de moeite van het overwegen waard. Betaalbare kwaliteit met premium uitstraling te bestellen via de website van www.paudin.nl.

Het Damascus patroon goed zichtbaar in het lemmet
Het Damascus patroon goed zichtbaar in het lemmet

Kortingscode Damascus messen

Twijfel je nog steeds of je de Damascus messen van Paudin gaat kopen? Dan is een korting van 10% misschien helpend. Let op! Deze korting kun je niet alleen op de Plume Luxe-serie gebruiken maar op álle producten.

Gebruik hiervoor op www.paudin.nl bij het afrekenen de kortingscode FLAMEONBBQ en ontvang 10% korting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *