Review: Sous-vide set

Lees op deze pagina mijn review van de ZWILLING Sous-vide startset, dé manier om altijd perfect gegaarde gerechten te krijgen.

Sous-vide, wat is het precies? Sous-vide is een Franse term en betekent “onder vacuüm”.
Met deze techniek worden vlees, vis, groenten en fruit, vacuümverpakt in water gegaard. Met als resultaat: altijd perfecte gerechten.

De startset voor Sous-vide koken van Zwilling
De Sous-vide startset van ZWILLING

Tenminste, dit is de theorie, in de review voor deze Sous-vide set ga ik kijken of dit product een aanrader is. Is de ZWILLING Sous-vide startset de beste Sous-vide set voor een beginnende (en gevorderde Sous-vide chéf)?

Kerntemperatuur

Als je een beetje serieus bezig bent met barbecuen weet je dat de kerntemperatuur zeer belangrijk is, het maakt het verschil tussen een heerlijk mals en sappig stuk vlees en een gortdroge ‘schoenzool’ waar je zelfs de hond niet blij mee maakt.

Er zijn verschillende kernthermometers verkrijgbaar, sommige zijn zelfs uitgerust met draadloze verbinding naar je telefoon zodat je een seintje krijgt als de gewenste temperatuur is bereikt. Maar dan nog steeds kan het gebeuren dat de temperatuur te hoog wordt en blijf je zitten met een stuk vlees wat het nét niet is.

Maar dankzij Sous-vide bereiding krijg je áltijd de gewenste kerntemperatuur. Doordat je gaart in water van bijvoorbeeld 53 graden kan je vlees niet warmer worden dan deze temperatuur.

Looks en eerste indruk

De ZWILLING Sous-vide startset bestaat uit een vacuümpomp, de Sous-vide stick (het eigenlijke verwarmingselement) en 6 vacuümzakken van verschillende afmetingen. De producten zijn handzaam en slank vormgegeven en bestaan uit een combinatie van wit glanzend plastic en roestvrij staal.

De Zwilling startset heeft een strakke uitstraling dankzij een combinatie van rvs en glanzend wit plastic
Strakke uitstraling dankzij een combinatie van rvs en glanzend wit plastic

Afmetingen en specificaties

De vacuümpomp is voorzien van een ingebouwde accu dus volledig draadloos te gebruiken. De Sous-vide stick heeft een stekker (220-240 V) met een snoer lengte van 1.2 meter.

ZWILLING vacuümpomp:

  • Lengte – 19 centimeter
  • Diameter – 5 centimer
  • Gewicht – 310 gram
  • Accu – Lithium-ion battery
  • Opladen – USB 2.0 naar Micro USB (kabel meegeleverd, geen oplader)

ZWILLING Sous-vide stick:

  • Lengte – 32 centimeter
  • Diameter – 5 centimeter
  • Gewicht – 1,2 kilo
  • Vermogen – 1200 Watt
  • Display – led touchscreen
  • IPX7-gecertificeert

Review: Sous-vide set van ZWILLING

Voor het testen van de Sous-vide set ben ik eerst gaan kijken hoe lang het duurt om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. En ik was aangenaam verrast, mijn verwachting was het het (afhankelijk van de hoeveelheid water) tussen de 25 á 45 minuten zou duren voordat het water opgewarmd zou zijn. Maar een standaard soeppan met 10 liter inhoud was in slechts 7 minuten op 50 graden voor de bereiding van een biefstuk.

Voor het bereiden van een Diamanthaas van bijna 700 gram is het voldoende om de kruiden toe te voegen, het water met de Sous-vide stick naar 44 graden te brengen en 2 uurtjes te wachten. Daarna even kort op de Yakiniku kamado grillen en je geniet van een supermals stuk kwaliteitsvlees!

Sous-vide Diamanthaas
Sous-vide Diamanthaas met knoflook, Rozemarijn en Bearnaisesaus

Het instellen van de Sous-vide stick is erg simpel, na het aanzetten stel je de gewenste temperatuur in en de tijdsduur. Zodra de gewenste watertemperatuur is bereikt klinkt er een geluidsignaal en kun je je vlees in de vacuumzak toevoegen. Enige is dat het geluidsignaal slechts 1 keer klinkt en je het gemakkelijk mist. Daarom leg ik eigenlijk de vacuumzak al direct vanaf het begin in het water.

Vacumeren met de vacuümpomp

ZWILLING heeft speciale vacuumzakken ontwikkeld welke een opening hebben waardoor je heel makkelijk met de Sous-vide vacuümpomp de lucht eruit kunt halen. De zakken hebben aan de bovenzijde een dubbele drukstrip opening voor je vlees, vis, groenten enz. na het sluiten hiervan zet je simpelweg de stick op het ventiel, zet deze aan en binnen een paar seconden is het vacuum bereikt.

De vacuümpomp van Zwilling is draadloos en op de laden via USB-C
De vacuümpomp van ZWILLING is draadloos en op de laden via USB-C

De vacuümpomp heeft maar 1 knop dus de bediening is zeer simpel. Pas wel goed op met marinades, als de vacuümpomp dit opzuigt tijdens het vacumeren gaat deze kapot! ZWILLING levert hiervoor een speciaal ‘dopje’ wat je net wat meer tijd geeft om de vacuümpomp tijdig uit te zetten.

Vacuumzakken

De ZWILLING vacuumzakken zijn herbruikbaar, na gebruik is het een kwestie van de zakken goed schoonmaken, laten drogen en je kunt ze opnieuw gebruiken. Het was wel even uitzoeken wat de beste manier is om de zakken goed schoon te krijgen. ZWILLING adviseert om de zakken binnenstebuiten te draaien.

De vacuumzakken van Zwilling zijn herbruikbaar en voorzien van handig ventiel!
De vacuumzakken van Zwilling zijn herbruikbaar en voorzien van handig ventiel!

Dit gaat op zich prima, maar zelf heb ik ontdekt dat het handiger werkt om de zak even uit te spoelen. Dan wat afwasmiddel met warm water toe te voegen (vul de zak tot ongeveer 2/3) en met een sponsje de zak schoon te maken. Het materiaal blijft dan strak staan en je komt makkelijker bij alle naden!

Sous-vide stick

De ZWILLING Sous-vide stick heeft een handige klem waarmee je hem aan een pan of waterdichte bak kunt bevestigen, het snoer is lang genoeg om je waterbak makkelijk te plaatsen en het bedieningspaneel bovenop is helder en duidelijk af te lezen. De temperatuur is in stappen van 0,5 graden in te stellen en de timer kun je naar wens tot 1 minuut nauwkeurig in stellen.

De Zwilling Sous-vide stick heeft een snoer met een lengte van 1,2 meter, ruim voldoende!
De ZWILLING Sous-vide stick

Schoonmaken is eigenlijk niet nodig omdat er alleen water door de stick heen gaat. Maar de stick is gemakkelijk uit elkaar te halen mocht dit nodig zijn.

Sous-vide kooktijden en temperatuur

De mogelijkheden voor het koken met Sous-vide zijn bijna eindeloos, biefstuk, varkenshaas, entrecôte, kip, spareribs maar ook groenten en vis zijn mogelijk. Maar hoe lang en op welke temperatuur bereid je je gerecht? Ook hiervoor heeft ZWILLING een oplossing, ze hebben een hele handige ‘Sous-vide kooktabel‘ beschikbaar gesteld. Hier staan de kooktijden en temperaturen overzichtelijk gepresenteerd van ‘Rare‘ naar ‘Well done‘ en ook nog eens met de dikte van het vlees erbij, ideaal.

Het grote voordeel van Sous-vide koken is dat je altijd een perfecte garing kunt bereiken. Bij de bereiding op bijvoorbeeld je barbecue kun je met een kernthermometer ook vrij nauwkeurig een steak medium rare bereiden. Maar dan is alleen het midden van je steak medium rare, de buitenzijde is vaak ‘Well done‘. Bij Sous-vide is de gehele steak medium rare en dus supermals.

Het is wel nodig om na de Sous-vide bereiding je vlees heel kort en op hoge temperatuur af te grillen. Het vlees ziet er namelijk gekookt niet heel aantrekkelijk uit en je mist de ‘Maillard’ reactie‘. Maar dit kun je makkelijk bereiken in een pan op hoog vuur of natuurlijk op de barbecue. Neem dan een gietijzeren rooster of een ‘plancha‘ en verhit deze tot 200/250 graden en grill in een paar minuten per zijde zodat deze voorzien is van een krokant korstje.

Conclusie

Het grote voordeel zit hem in de handzame vacuümpomp van ZWILLING. In plaats van een groot en lomp vacuum apparaat past deze pomp gemakkelijk in je keukenlade. Er wordt zelfs een opbergzak bijgeleverd waar de vacuümpomp én de Sous-vide stick perfect in passen.

De ZWILLING Sous-vide startset biedt voor relatief weinig geld een compleet pakket voor iedereen die wil starten met Sous-vide bereidingen. Met de vacuümpomp, Sous-vide stick en de vacuumzakken ben je in 1 keer klaar om direct aan de slag te gaan.

Als ik 1 minpunt moet opnoemen is het dat het schoonmaken van de vacuumzakken wel een klusje is, maar met het milieu in het achterhoofd is dat slechts een klein ongemak!

Wil je beginnen met Sous-vide koken maar wil je niet al te veel geld uitgeven aan ingewikkelde apparatuur? Dan is de ZWILLING Sous-vide startset een uitkomst, handig en simpel in gebruik. En met uitgebreide kooktabellen kan iedereen zonder problemen genieten van de voordelen. Maar ook als je al wat meer ervaring hebt met Sous-vide koken is deze set zeker een aanrader!

Kortingscode ZWILLING

Op het moment van publicatie is de ZWILLING Sous-vide startset voor € 140 te bestellen via o.a. www.bol.com.

Meer reviews

Kijk voor meer reviews op flameonbbq.nl/reviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *