ETNA Rotante Pizza oven review

Wie houdt er nu niet van knapperige, dampende zelfgemaakte pizza's? In deze review test ik de ETNA Rotante Pizza oven, met draaischijf meerdere branders en hij werkt op gas!

Op deze pagina deel ik mijn ervaringen met de ETNA Rotante Pizza buitenoven van het Deense bedrijf Witt (www.wittpizza.com). Ben je op zoek naar een handige Pizza oven om snel en gemakkelijk pizza, Focaccia brood, Flamkuchen, vlees of vis in te bereiden? Lees dan snel verder!

Geweldige pizza oven op gas!
De Witt ETNA Rotante Pizza oven, een pizzaoven op gas!

Looks en eerste indruk

Wat een feest om deze ETNA Rotante Pizza oven in je tuin te hebben. Vooral in deze geweldige kleur, welke Hollander houdt er nu niet van oranje. Het is weer eens iets anders dan al dat staal, chroom en zwart wat je bij veel andere pizza ovens voorbij ziet komen.

Het is wel een flinke jongen, maar het design is erg aantrekkelijk en hij ziet er stoer en soldide uit. Ondanks het formaat lijkt hij dankzij de vormgeving slank. Hij staat op vier robuuste poten welke in te klappen zijn als je hem opbergt. Kijk je in de ‘mond’ van de pizza oven dan zie je een ronde pizza steen met daarvoor een losse steen en daaromheen in een U-vorm de rvs gasbranders. Alles aan deze pizza oven straalt kwaliteit, design en vakmanschap uit.

Deze aandacht zie je ook aan kleine details die de meeste gebruikers niet eens zullen opvallen. Zoals bijvoorbeeld het feit dat de opening van de oven op exact dezelfde hoogte ligt als de pizzasteen. Hiermee voorkom je dat je met je pizza schep iedere keer tegen de steen stoot.

De pizzasteen draait 360 graden tijdens het bakken
De pizzasteen van de ETNA Rotante draait 360 graden tijdens het bakken

Uitvoering en afmetingen

Deze pizza oven van is beschikbaar in twee uitvoeringen en vier kleuren (zwart, grijs, wit en oranje). Het Fermo model heeft geen draaischijf en mist de extra brander onder de pizzasteen. Op deze pagina bespreek ik de ETNA Rotante:

  • Uitvoering: ETNA Rotante
  • Hoogte : 43.6 centimeter
  • Diepte: 76.1 centimeter
  • Breedte: 63.3 centimeter
  • Gewicht: 28 kilo
  • Pizzasteen diameter: 40 centimeter
  • Pizzasteen dikte: 15 millimeter
  • Pizzasteen materiaal: Cordieriet
  • Materiaal Branders: Rvs (roestvaststaal)

Gemak, bediening en veiligheid

Bij ons thuis houden we van pizza, zelfs diepvries pizza’s! Maar er zijn zeker voorkeuren, een kant en klare bodem uit de supermarkt (om zelf te beleggen) is al een stap omhoog. Pizza van de pizzeria is nog een stap extra omhoog. Maar met stip bovenaan staat momenteel een zelfgemaakte pizza uit deze ETNA Rotante Pizza oven!

Het gemak van waarmee je een heerlijke pizza maakt is geweldig. In een paar simpele stappen geniet iedereen van verse pizza. Draai het gas open, de U-vorm brander en de extra brander onder de pizzasteen ontsteken. De knop indrukken om de pizzasteen te laten draaien en binnen 60-90 seconden is het smullen.

Je kunt de temperatuur gemakkelijk regelen via de knoppen aan de zijkant, op de laagste stand kreeg ik ongeveer 250 graden en op de hoogste stand haalde ik met gemak 500+ graden.

Heel handig is ook dat je de keuze hebt om de draaischijf via stroom te laten draaien óf met vier AAA batterijen (voldoende om de steen circa 60-70 uur te laten draaien). Je bent dus niet afhankelijk van een stroompunt of onhandige verlengsnoeren, ideaal!

Handige bediening om de temperatuur te regelen en de draaischijf aan te zetten
De bediening/ontsteking van de branders en de draaischijf bediening

Een onderdeel wat ik met kinderen er belangrijk vind is veiligheid, de gemiddelde pizzaoven wordt bloedheet en kinderhandjes kunnen in een onbewaakt ogenblik overal bij. Dankzij de uitgebreide isolatie hoef je je niet snel zorgen te maken over ongelukken. De buitenkant van de ETNA Rotante Pizza oven wordt wel warm, maar je kunt zonder problemen een paar seconden je hand op de buitenkant leggen zonder te verbranden. Wel zo’n prettig idee!

Dubbele branders en draaiende pizza steen

De ETNA Rotante Pizza oven heeft, in tegenstelling tot de gemiddelde pizza oven op gas, een brander in een U-vorm. Door deze U-vormige brander wordt een pizza als het ware omarmd en zorgt zo voor een zeer gelijkmatige bereiding. Deze vorm in combinatie met de speciale ‘dome‘ vorm van de ETNA Rotante geeft een optimale verdeling van de hitte voor een perfect gebakken pizza.

De Witt ETNA Rotante beschikt ook over een roterende (vandaar de naam Rotante) pizzasteen! De pizzasteen draait volautomatisch je pizza rond en zorgt voor een perfect gelijkmatige bereiding. Je start het draaien met slechts één druk op de knop. Met feature hoef je tijdens een bereiding dus niet met een schep de pizza te blijven draaien.

Als bonus is de Witt ETNA Rotante voorzien van een ‘booster’-brander, onder de pizzasteen. Deze zorgt ervoor dat je nog sneller kunt starten met bakken én hij houdt de steen warm. Je hoeft dus niet te wachten na je eerste pizza tot de steen weer is opgewarmd. Je kunt snel zoveel pizza’s wilt bakken als je wilt. Ook geeft de ‘booster’-brander dankzij de hogere temperatuur in de steen je de mogelijkheid om pizzadeeg met een hogere hydratatie te gebruiken (70% tot 85%).

Dwarsdoorsnede van de Witt ETNA Rotante Pizza oven
De U-vorm brander en de booster-brander onder de pizzasteen

ETNA Rotante Pizza oven review

Ik heb de ETNA Rotante Pizza oven uitgebreid getest, ik heb er (uiteraard) veel pizza’s op gemaakt maar ook Focaccia en ik heb er zelfs vlees op gemaakt. Ik heb pizza gemaakt met verse pizza deegbollen, met kant en klaar pizzadeeg en zelfs pizza bodems uit het versschap van de supermarkt die je zelf moet beleggen.

De snelheid waarmee de ETNA Rotante Pizza oven warm wordt is indrukwekkend. Binnen 15 á 20 minuten was de steen tegen de 450 graden en kon ik starten met bakken. In 60 tot 90 seconden is een pizza klaar, een waar genot. En dankzij de controle welk je hebt over de temperatuur kun je ook verse pizzabodems uit de supermarkt op 250 graden in een minuut of 10 serveren!

Conclusie ETNA Rotante Pizza oven

Deze Witt ETNA Rotante Pizza oven is een geweldige manier om snel en gemakkelijk heerlijke pizza’s klaar te maken. De dubbele branders, draaiende pizzasteen, bouwkwaliteit, vormgeving en de optie om de motor via batterijen te laten draaien zijn geweldig!

Als ik dan een nadeel zou moeten noemen is het enige waar ik op kom het formaat. Maar aan de andere kant is het een voordeel dat je er ieder formaat pizza in kunt bakken, maar ook ovenschalen, pannen of Dutch ovens passen er met gemak in. “Elk nadeel heb zijn voordeel”.

Op het moment van schrijven is de ETNA Rotante Pizza oven bij diverse winkels of online bij bijvoorbeeld www.amazon.nl te koop voor ongeveer € 850.

Het ETNA Fermo model (zonder draaischijf en extra brander) is al vanaf €700 te koop bij o.a. www.amazon.nl.

Meer reviews

Kijk voor meer reviews op flameonbbq.nl/reviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *