Pulled Pork van de barbecue

Een overzichtelijk recept voor het maken van heerlijke Pulled Pork van de bbq, succes gegarandeerd

Op deze pagina wil ik een recept met je delen voor het maken van Pulled Pork van de barbecue. Je kunt het maken van Boston Butt zoals in dit recept, of van ‘Picnic‘ (deel van de schouder richting de poot) maar in Nederland wordt meestal de ‘Procureur‘ (een deel van de nek en schouder, plus een dikke vetlaag) gekozen.

Ciabatta broodje met Pulled Pork en koolsla

Maar zoals gezegd maak ik in dit recept gebruik van de Boston Butt, dit komt uit het gedeelte van de nek en de bovenkant van de schouder en heeft een stuk bot erin. De Butt is vaak wat vetter qua samenstelling en blijft nog malser en sappiger!

Pulled Pork van Boston Butt

5 from 4 votes
Recipe by Patrick
Servings

30

servings
Prep time

1

hour 
Cooking time

14

hours 

15

minutes

Pulled Pork is een relatief simpel gerecht om te maken, maar veel mensen worden afgeschrikt door de tijdsduur en maken zich zorgen over de planning. Geen probleem, ik leg ook uit hoe je makkelijk van te voren alles klaarmaakt. Op de dag zelf hoef je dan niets anders te doen als de Pulled Pork op te warmen. Hou er wel rekening mee dat het wel tussen de 8 á 13 uur kan duren!

Ingrediënten

  • 4,5 kilo Boston But

  • PULLED PORK DRYRUB
  • 4 eetelepels Zwarte peper

  • 3 eetlepels Cayennepeper

  • 10 eetelepels Paprikapoeder (gerookt)

  • 8 eetlepels Bruine (basterd) suiker

  • 1 eetlepel Zout

  • 1 eetlepel Komijn (gedroogd)

  • 1 eetlepel Thijm (gedroogd)

  • PULLED PORK GLAZE
  • 200 milliliter Bbq saus

  • 4 eetlepels Appelazijn

  • 4 eetlepels Honing

  • PULLED PORK KOOLSLA
  • 300 gram Witte Kool (geraspt)

  • 300 gram Rode kool (geraspt)

  • 300 gram Wortels (geraspt)

  • 13 eetlepels Mayonaise

  • 4 eetlepels Honing

  • 2 eetlepels Mosterd

  • PULLED PORK EINDSAUS
  • Opgevangen vleessap

  • Appelsap

  • Bbq saus

VOORBereiding

  • Begin met het opschonen van je Boston Butt, verwijder loshangende stukken en trim de vetkap flink terug. Deze neemt geen kruiden op en je wilt juist rondom de Dryrub laten intrekken
  • Bestrooi nu rijkelijk je Boston Butt met de DryRub, pak hem daarna in keukenfolie in en laat de rub een nachtje intrekken in de koelkast.
  • PULLED PORK BEREIDING OP DE BBQ
  • Vul je bbq met genoeg houtskool, het kan namelijk tussen de 8 tot 14 uur duren voor je Pulled Pork klaar is, je wilt niet halverwege je houtskool moeten bijvullen
  • Steek nu je bbq aan en zorg voor indirecte hitte van 120 graden. Je kunt nu ook wat apple rookhout toevoegen (rooksmaak toevoegen werkt alleen de eerste drie uur, daarna neemt het vlees de smaak van de rook niet meer op)
  • Is je bbq op temperatuur plaats dan je Boston Butt op het rooster en plaats een kernthermometer zodat je de temperatuur in de gaten kunt houden
  • Rond de 70 graden zul je merken dat de kerntemperatuur niet meer stijgt, dit is het moment dat je de vlees rondom insmeert met de Pulled Pork glaze
  • Laat de Butt nu nog ongeveer een uurtje liggen totdat de glaze mooi karameliseert
  • Pak nu butcherspaper en pak hiermee de Boston Butt strak in (aluminiumfolie kan ook, maar dit kan gaan vastplakken aan je glaze)
  • Laat de Boston Butt nu rustig doorgaren tot ongeveer 88 graden kerntemperatuur, begin vanaf deze temperatuur met een satéprikker te voelen of hij gaar is. Hij is gaar als de prikker op diverse plekken en zonder weerstand heen glijdt. Dit kan pas gebeuren bij zoveel als 96 graden, geduld hebben dus!
  • Is je Boston Butt botermals? Dan is het nu tijd om deze van de bbq te halen. Knip nu een puntje van het butcherspaper open zodat je de vleessappen eruit kunt laten lopen en opvangt in een bakje. Dit zet je even opzij voor gebruik in de eindsaus
  • Maak nu de bovenkant van het butcherspaper open en laat de Boston Butt een kwartiertje ‘ademen’, dit voorkomt verder doorgaren. Pak hem daarna weer in en laat onder een oude handdoek een uurtje rusten
  • De volgende stap is het daadwerkelijke uit elkaar trekken (pullen) van de Boston Butt zodat je Pulled Pork krijgt. Je doet dit met twee vorken, je handen of vleesklauwen
  • PULLED PORK KOOLSLA
  • Vermeng alle ingrediënten en bewaar in de koelkast tot moment van serveren
  • PULLED PORK SERVEREN
  • Vermeng je Pulled Pork nu met de eerder opgevangen vleessappen, appelsap en bbq saus. De hoeveelheden hiervan variëren. Voeg zoveel vleessap en appelsap toe dat je een mooie smeuïge massa krijgt en zoveel bbq saus tot je de smaak naar wens hebt gekregen
  • Serveer op een broodje met wat koolsla en een toefje bbq saus!

Pulled Pork opwarmen

Wil je Pulled Pork 1 of 2 dagen later pas serveren? Volg dan alle stappen tot het mengen met de eindsaus. Als je de Boston Butt uit elkaar hebt getrokken, laat je dit afkoelen en zet je het (afgedekt) in de koelkast voor maximaal 2 dagen.

Op de dag zelf breng je de barbecue dan naar 100 graden, voeg je de eindsaus toe, en laat je de Pulled Pork rustig een uurtje (af en toe husselen) opwarmen. Dan serveren op een broodje met wat koolsla en een toefje bbq saus!

Pulled Pork kun je makkelijk een dag later opwarmen op je bbq
Pulled Pork opwarmen op de bbq

Eet smakelijk! Is dit recept voor Pulled Pork van de bbq je bevallen? Kijk dan voor meer heerlijke bbq recepten op flameonbbq.nl/bbq-recepten.

Kijk ook op Instagram

Voor meer recepten en bereidingen kun je mij ook volgen op Instagram: Instagram.com/flame_on_bbq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.