Jaren geleden heb ik bij een grill restaurant de meest geweldige knoflook honing spareribs ooit op, tot nu dan! Ik heb al heel veel spareribs gegeten én gemaakt maar ik kon ze niet net zo lekker krijgen. Maar met dit recept zijn de spareribs zelfs nóg lekkerder geworden.

Zelf sparerib kruiden maken
Het is heel verleidelijk om kruiden kant- en klaar te kopen en daarna is het een kwestie van je vlees bestrooien en je begint. Maar veel bbq kruiden bevatten voornamelijk veel zouten en suikers en daarnaast ben je voor 1 potje al snel 9 á 10 euro kwijt.
Hieronder mijn zelf samengestelde kruidenmix (rub) voor spareribs, dit zijn voor mij de perfecte verhoudingen maar voel je vrij om te experimenteren en pas het aan naar je eigen smaak:
- 3 eetlepels (licht)bruine suiker
- 1,5 eetlepel knoflookpoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper
- 1 theelepel vers gemalen zeezout
- 1 eetlepel gerookt paprikapoeder

Bestrooi de spareribs rondom ruim met de kruidenmix en laat een nachtje (afgedekt met aluminiumfolie) in de koelkast de kruiden intrekken.
Spareribs marinade (glaze)
Wat deze knoflook honing spareribs zo lekker maakt is de glaze welke je op de ribben smeert. Je kunt dit de avond ervoor al klaarmaken en een nachtje in de koelkast bewaren zodat de smaken nog beter tot zijn recht komen. Voor de glaze vermeng je onderstaande ingrediënten en verwarmt deze in een pannetje tot een stroperige substantie:
- 4 eetlepels honing
- 2 eetlepels bbq saus
- 5 tenen verse knoflook (geperst)
- 3 eetlepels (donker)bruine suiker
- 3 eetlepels sojasaus
- 1 fijngesnipperde (gele) ui
Knoflook honing spareribs van de bbq
Breng je barbecue naar 110/120 graden, indirecte hitte, en plaats de spareribs met de vleeszijde naar boven op het rooster. Voeg eventueel wat rookhout toe (appel of kersen past erg goed bij ribben) en laat ze nu 9 kwartier liggen met het deksel gesloten.
Haal daarna de spareribs van het rooster en maak van aluminiumfolie een bakje met opstaande randen. Leg hier je sparerib in, met de vleeskant naar beneden, en giet er een flinke scheut appelsap bij. Vouw nu voorzichtig de randen van je ‘bakje’ dicht en vouw en nogmaals aluminiumfolie omheen zodat je een volledig gesloten pakket krijgt waar geen vocht uit kan ontsnappen. Plaats terug op de bbq voor nogmaals 9 kwartier.
Daarna verwijder je de spareribs van de barbecue en haal je ze (voorzichtig anders vallen ze uit elkaar van malsheid) uit de folie. Leg ze nu weer terug op de bbq, met de vleeskant naar boven voor 15 minuten. In dit kwartiertje krijgen ze iets van hun stevigheid, de bite terug.
Na het eerste kwartier smeer je ze rondom in met de knoflook honing marinade (glaze), dit herhaal je na 20 minuten. Haal ze daarna van de bbq en serveer de meest geweldige knoflook honing spareribs!

Eet smakelijk! Is dit recept voor Knoflook honing spareribs van de bbq je bevallen? Kijk dan voor meer heerlijke bbq recepten op flameonbbq.nl/bbq-recepten.
Kijk ook op Instagram
Voor meer recepten en bereidingen kun je mij ook volgen op Instagram: Instagram.com/flame_on_bbq