Review: Traeger Ironwood 885

De Traeger Ironwood 885 is een bbq die werkt met 'pellets', dit zijn kleine korrels van geperst hardhout. Je bedient de Ironwood via een controlepaneel of via een handige app op je telefoon.

In deze review test ik een Pellet grill van het Amerikaanse merk Traeger: de Ironwood 885. In Nederland is dit type barbecue nog niet heel bekend, hier zijn we gewend om op houtskool of op gas te barbecueën. Maar na het lezen van de opties en mogelijkheden die dit type bbq biedt én het motto van Traeger “Set it and forget it” was mijn interesse gewekt.

Looks en eerste indruk

De Traeger Ironwood 885 is geen kleine jongen. De 885 in de naam verwijst naar het rooster oppervlak in inches wat in centimeters 48 x 76 voor het hoofd rooster en 26 x 76 voor het tweede rooster wordt. Traeger claimt dat je zonder al teveel moeite 8 kippen, 7 spareribs (liggend) of 9 stuks Boston Butt voor Pulled Pork erop plaatst! Voor de liefhebbers, onder uitvoering en afmetingen staat een totaal overzicht.

De Traeger Ironwood 885 pellet bbq, het gemak van een gas bbq maar met de smaak van hout!
De Traeger Ironwood 885 pellet grill

De Ironwood 885 is uitgevoerd in een diepzwarte, poedercoating met een licht reliëf erin. Het handvat is van geborsteld aluminium en de zijtafel van rvs. Ondanks zijn afmeting en gewicht is hij gemakkelijk te verplaatsen dankzij de twee grote wielen en twee kleinere zwenkwielen met rem.

Ironwood 885 aluminium handvat met rood kleur accent
Ironwood 885 aluminium handvat met rood kleur accent

Uitvoering en afmetingen

  • Ironwood 885
  • Diepte – 69 centimeter
  • Breedte – 135 cm
  • Hoogte – 119 centimeter
  • Kleur – Zwart
  • Materiaal – Metaal (gepoedercoat)
  • Gewicht – 78 kilo
  • Hopper inhoud – 9 kilo pellets

Wat is een pellet bbq

Even in het kort. Traeger is een Amerikaans merk dat van origine kachels bouwde, als brandstof gebruikten deze kachels pellets. Dit zijn kleine korrels gemaakt van geperst hout, vaak gebonden met een natuurlijk bindmiddel. Ongeveer 30 jaar geleden bedacht Joe Traeger dat hij deze pellets ook als brandstof voor een bbq kon gebruiken, en zo ontstond de allereerste Pellet grill.

Welke pellets zijn geschikt voor de bbq

Bbq pellets worden gemaakt van hout wat geschikt is voor het roken en grillen van voedsel (denk aan Appel, Kers, Eik, Hickory, en Mesquite of een mix). Er zijn ook pellets welke gebruikt worden in de eerder genoemde pellet kachels, maar hierin wordt vaak gebruik gemaakt van houtsoorten die een nare smaak aan vlees geven, chemische bindmiddelen of restanten van boomhars bevatten. Hoewel deze pellets goedkoper zijn als bbq pellets is het gebruik ervan in je barbecue af te raden!

In de hopper van de Ironwood 885 past zonder probleem 9 kilo pellets
De Ironwood 885 monitort via een sensor de hoeveelheid pellets in de hopper

Barbecueën op Traeger Ironwood 885

De Ironwood 885 is een barbecue die je super simpel kunt instellen op de gewenste temperatuur. Dit maakt veel bbq gerechten voor iedereen op een laagdrempelige manier bereikbaar. Waar je bij een kamado moet ‘spelen’ met de luchttoevoer om de gewenste temperatuur te krijgen is het hier slechts een kwestie van instellen en de bbq regelt de rest. Als je een oven of magnetron kunt bedienen zul je met de Ironwood 885 direct aan de slag kunnen.

Low & slow spareribs, gerookte hamburgers in spekkrokante kippenvleugels, pulled chicken taco’s, broodje pulled beef of gevulde varkenshaas het is klaar allemaal gemakkelijk te maken op een pellet grill.

Temperatuurbeheersing

De ingestelde temperatuur is in de meeste gevallen binnen 15 tot maximaal 20 minuten bereikt én blijft dan ook stabiel. Ik heb met temperaturen van -10 tot -15 graden de barbecue aangehad, terwijl de wind vol op de achterkant stond, en nog steeds bleef de temperatuur zeer constant. Het duurt bij een zeer lage buitentemperatuur wel iets langer voor de ingestelde temperatuur is bereikt.

Supersmoke en ‘Down draft exhaust

De Ironwood 885 maakt in tegenstelling tot de traditionele pellet grills welke een schoorsteen hebben gebruik van een ‘Downdraft Exhaust Systeem’. In plaats van een schoorsteen zit er aan de achterkant een opening welke ervoor zorgt dat rook over het vlees wordt geleid. Dit zorgt ervoor dat je vlees die heerlijke rooksmaak krijgt. Er is zelfs een ‘Super Smoke Mode’ waarmee je de hoeveelheid rook in de bbq verhoogt, dit uiteraard voor een maximale smaak. Deze optie is alleen te gebruiken bij temperaturen tot 107 graden.

Traeger Ironwood 885 – Downdraft Exhaust

Bedien je bbq via Traeger WiFIRE

Traeger heeft de Ironwood voorzien van WiFIRE, wat eigenlijk niets anders is als de mogelijkheid om hem te verbinden met je WiFi netwerk en hem zo gemakkelijk te bedienen. Je hoeft alleen bij de start-up aanwezig te zijn, in verband met de veiligheid, maar daarna bedien je alles via de handige app.

Het geeft je enorm veel vrijheid want je hoeft niet persé thuis te blijven bij langere bereidingen. En omdat er ook een poort is ingebouwd voor een (bijgeleverde) kerntemperatuur probe, welke je ook via dezelfde app kunt uitlezen, lukken je bereidingen altijd!

De Ironwood 885 is voorzien van Traeger’s WiFIRE technologie

Er is zelfs een ‘keep warm’ optie beschikbaar, stel dat je vlees eerder klaar is als gepland. Geen zorgen stel de Ironwood 885 in en de temperatuur wordt automatisch aangepast en gaat in de warmhoudstand. Het is niet aan te raden om deze stand te lang te gebruiken, het zal logischerwijs je vlees uiteindelijk wel uitdrogen, maar het geeft je wel wat meer speling.

Conclusie: Traeger Ironwood 885

Een Pellet Grill is een barbecue die het gemak van een gas bbq met de smaakbeleving van een houtskool bbq combineert. De Traeger Ironwood 885 is een kwaliteitsproduct en het is overduidelijk dat Traeger vele jaren ervaring heeft met het bouwen en ontwerpen van dit type bbq.

De Traeger Ironwood 885 is ideaal voor mensen die het niet zien zitten om de hele dag rondom de te bbq staan. Niet bezig willen zijn met brandstof, lucht circulatie, rookhout toevoegen enz.enz. Maar in plaats daarvan gezellig met de visite willen kletsen of tussendoor boodschappen halen, maar toch aan het einde van de dag een heerlijk stuk vlees willen presenteren. Daarom is het motto van Traeger “Set it and forget it“.

Op het moment van schrijven is de Traeger Ironwood 885 bij o.a. www.bol.com te koop voor ongeveer €1799.

Volg ook mijn Instagram: www.instagram.com/flame_on_bbq.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *