Review: Traeger Ironwood 885

De Traeger Ironwood 885 is een bbq die werkt met 'pellets', dit zijn kleine korrels van geperst hardhout. Je bedient de Ironwood via een controlepaneel of via een handige app op je telefoon.

In deze review test ik een Pellet grill van het Amerikaanse merk Traeger: de Ironwood 885. In Nederland is dit type barbecue nog niet heel bekend, hier zijn we gewend om op houtskool of op gas te barbecueën. Maar na het lezen van de opties en mogelijkheden die dit type bbq biedt én het motto van Traeger “Set it and forget it” was mijn interesse gewekt.

Looks en eerste indruk

De Traeger Ironwood 885 is geen kleine jongen. De 885 in de naam verwijst naar het rooster oppervlak in inches wat in centimeters 48 x 76 voor het hoofd rooster en 26 x 76 voor het tweede rooster wordt. Traeger claimt dat je zonder al teveel moeite 8 kippen, 7 spareribs (liggend) of 9 stuks Boston Butt voor Pulled Pork erop plaatst! Voor de liefhebbers, onder uitvoering en afmetingen staat een totaal overzicht.

De Traeger Ironwood 885 pellet bbq, het gemak van een gas bbq maar met de smaak van hout!
De Traeger Ironwood 885 pellet grill

De Ironwood 885 is uitgevoerd in een diepzwarte, poedercoating met een licht reliëf erin. Het handvat is van geborsteld aluminium en de zijtafel van rvs. Ondanks zijn afmeting en gewicht is hij gemakkelijk te verplaatsen dankzij de twee grote wielen en twee kleinere zwenkwielen met rem.

Ironwood 885 aluminium handvat met rood kleur accent
Ironwood 885 aluminium handvat met rood kleur accent

Uitvoering en afmetingen

  • Ironwood 885
  • Diepte – 69 centimeter
  • Breedte – 135 cm
  • Hoogte – 119 centimeter
  • Kleur – Zwart
  • Materiaal – Metaal (gepoedercoat)
  • Gewicht – 78 kilo
  • Hopper inhoud – 9 kilo pellets

Wat is een pellet bbq

Even in het kort. Traeger is een Amerikaans merk dat van origine kachels bouwde, als brandstof gebruikten deze kachels pellets. Dit zijn kleine korrels gemaakt van geperst hout, vaak gebonden met een natuurlijk bindmiddel. Ongeveer 30 jaar geleden bedacht Joe Traeger dat hij deze pellets ook als brandstof voor een bbq kon gebruiken, en zo ontstond de allereerste Pellet grill.

Welke pellets zijn geschikt voor de bbq

Bbq pellets worden gemaakt van hout wat geschikt is voor het roken en grillen van voedsel (denk aan Appel, Kers, Eik, Hickory, en Mesquite of een mix). Er zijn ook pellets welke gebruikt worden in de eerder genoemde pellet kachels, maar hierin wordt vaak gebruik gemaakt van houtsoorten die een nare smaak aan vlees geven, chemische bindmiddelen of restanten van boomhars bevatten. Hoewel deze pellets goedkoper zijn als bbq pellets is het gebruik ervan in je barbecue af te raden!

In de hopper van de Ironwood 885 past zonder probleem 9 kilo pellets
In de hopper van de Traeger Ironwood 885 past gemakkelijk 9 kilo pellets

Hoe werkt een pellet grill

De Traeger Ironwood 885 werkt bijna volledig automatisch. Je giet de pellets in de ‘Hopper‘ (het reservoir waar de pellets ingaan), deze worden naar de vuurpot gebracht en via een gloeistaaf ontstoken. Zo geven ze warmte en een heerlijke rook aroma aan je gerechten.

Een ventilator verspreidt de warme lucht en de rook voor gelijkmatig grillen, een speciale deflector plaat geeft indirecte hitte en voorkomt tegelijkertijd dat vlammen je vlees raken.

Barbecueën op Traeger Ironwood 885

Een Pellet grill is een barbecue die je super simpel kunt instellen op de gewenste temperatuur. Dit maakt veel bbq gerechten voor iedereen op een laagdrempelige manier bereikbaar. Waar je bij een kamado moet ‘spelen’ met de luchttoevoer om de gewenste temperatuur te krijgen is het hier slechts een kwestie van via de controller instellen en de bbq regelt de rest.

Low & slow spareribs, gerookte hamburgers in spekkrokante kippenvleugels of pulled chicken taco’s het is klaar allemaal gemakkelijk te maken op een pellet grill.

Review: Traeger Ironwood 885

De komende periode ga ik de Traeger Ironwood 885 uitgebreid testen. Lees op deze pagina mijn ervaringen en uiteindelijke conclusie.

Volg ook mijn Instagram: www.instagram.com/flame_on_bbq.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *