Review: Shinrai messenset

Getest, de Shinrai messenset. Handgemaakt gehamerd Japans staal met handvatten van Pakkahout en vlijmscherp geslepen.

In deze review ga ik een messenset bekijken. Het gaat om de ‘Hammered rvs‘ set van Shinrai, bestaande uit zes messen. De set bestaat uit een koksmes, groot Santoku mes, Nakiri mes, klein Santoku mes, schilmes en een Utility mes. Dankzij deze verschillende messen heb je gegarandeerd voor iedere taak het juiste mes bij de hand.

De 6-delige messen uit de Shinrai 'hammered' messenset, gemaakt van Japans rvs.
De Shinrai ‘hammered’ messenset

De messen uit deze Shinrai messenset hebben een hardheid van 60 HRC Rockwell. HRC staat voor hardheid op de Rockwell C schaal, een maateenheid om de hardheid van staal vast te stellen.

Materiaal en afmetingen

De Shinrai messenset is handgemaakt met een techniek genaamd ‘Tsuchime’, feitelijk betekent dit ‘gehamerd’. Door de messen op deze manier te bewerken zijn de hamerslagen zichtbaar in het lemmet en blijven etenswaren niet aan een mes plakken. Behalve functioneel geeft deze behandeling de messen een stoere en (naar mijn mening) bijzonder aantrekkelijke look.

De handvatten zijn gemaakt van Pakkahout, een populair materiaal bij Japanse messen. Pakkahout is, zoals de naam misschien doet vermoeden, geen hout maar een composiet. Het wordt gemaakt door hars en hardhout onder zeer hoge druk samen te persen. Dit geeft het de uitstraling en gevoel van hout, plus de waterafstotende eigenschappen van een kunststof. Verder kunnen er geen vleessappen of andere vloeistoffen binnendringen.

 • Koksmes, 20 cm lengte, 237 gram;
 • Groot Santoku mes, 18 cm lengte, 233 gram;
 • Nakiri mes, 18 cm lengte, 263 gram;
 • Klein Santoku mes, 13 cm lengte, 112 gram;
 • Schilmes, 8 cm lengte, 78 gram;
 • Utility mes, 14 cm, 100 gram.
De Shinrai messenset wordt geleverd in een luxe geschenkverpakking
De Shinrai messenset wordt geleverd in een luxe geschenkverpakking

Hoe heb ik de Shinrai messenset getest

Ik heb de messen uit de Shinrai messenset gebruikt om vlees mee te snijden (vet verwijderen, vlees portioneren, aansnijden), groenten en garneringen mee gesneden, gehakt, geschild en gekneusd.

Buiten het standaard snijwerk heb ik de sterkte van de messen aan een extreme ‘hak’ test onderworpen om te kijken hoe deze zich houdt bij bovengemiddelde belasting. Hierbij heb ik de messen meerdere malen in de rand van een houten boomstronk geslagen om te zien hoe sterk het materiaal is en of er vervormingen optreden aan het snijvlak.

Na vier weken dagelijks gebruik zijn de messen uit de Shinrai messenset nog steeds scherp. De messen zijn uitstekend geschikt om zelf te slijpen. Ik gebruik hiervoor een speciale tool om thuis je messen te kunnen slijpen (lees mijn review over de Horl 2 messenslijper). Zowel het grote Vleesmes, het kleine Utility mes en de afwijkende vorm van de Santoku messen zijn prima zelf te slijpen.

Conclusie

De Shinrai messen zijn zeer scherp en de hardheid van de messen zorgt dat ze dat ook lang blijven. Het ergonomische ontwerp van het handvat en het gewicht maken ze geschikt voor uiteenlopende hak- en snij klussen.

Omdat deze set uit maar liefst 6 verschillende messen bestaat heb je voor iedere klus het juiste mes beschikbaar. Vooral het Utility mes is erg makkelijk voor snelle snijklussen door zijn compacte en handzame formaat.

Typisch Japanse 'D-vorm' handvat bij de Shinrai messen
Typisch Japanse ‘D-vorm’ handvat bij de Shinrai messen

Op het moment van publicatie is de Shinrai ‘hammered’ messenset voor € 119,95 te bestellen via o.a. www.bol.com.

Meer reviews

Lees ook mijn review van de ‘Paudin Damascus messen‘ en profiteer van 10% korting!

2 reacties

  • Hoi Didier, deze messen zijn mij toegestuurd om te testen en dat is ook precies wat ik gedaan heb. Ik heb de messen inmiddels zelf niet meer, maar heb ze cadeau gedaan aan een goede vriend. Ik sprak hem 3 weken geleden en hij maakt er nog steeds met veel plezier gebruik van. Maar je mening is de jouwe, en zo heb ik de mijne. Ik blijf erbij dat dit goede messen zijn voor deze prijs, maar voel je vooral niet verplicht om ze te kopen.

   p.s. die link die je stuurt gaat naar een compleet andere messenset met een laserprint Damascus patroon. Misschien heb je per ongeluk de verkeerde link geplaatst ;D

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *