Pit Boss 850 Pro Series review

De Pit Boss 850 Pro Series is een zogenaamde pellet grill. Hij is gemakkelijk te bedienen via een digitaal bedieningspaneel op de grill of via een handige app op je telefoon.

Pit Boss 850 Pro Series review van deze pellet grill

Pit Boss 850 Pro Series review

In mijn Pit Boss 850 Pro Series review deel ik mijn ervaring met een pellet grill van het Amerikaanse merk Pit Boss: de Pro Series 850. Een pellet grill is een barbecue die werkt met ‘pellets’, dit zijn kleine korrels van geperst hardhout. Ze worden gemaakt van verschillende houtsoorten, zodat je zelf kunt kiest voor je gewenste rooksmaak.

Looks en eerste indruk

De Pit Boss 850 Pro Series is een aantrekkelijke, solide uitziende bbq in een zwart/grijze kleurstelling (deksels grijs en de rest zwart). Er is gebruik gemaakt van een sterke poedercoating met een licht reliëf erin en hij staat op een verrijdbaar onderstel. De twee grote wielen en twee kleinere zwenkwielen met rem maken hem erg makkelijk om te verplaatsen.

Pit Boss poeder coating met relief
Pit Boss logo en de poeder coating met relief

Uitvoering en afmetingen

 • Pit Boss 850 Pro Series
 • Diepte: 68 centimeter
 • Breedte: 104 centimeter
 • Hoogte: 133 centimeter
 • Hoofd grill rooster: 70,8 x 49,4 centimeter (gecombineerde afmeting van 2 roosters)
 • Warmhoud rooster: 70,8 x 22 centimeter
 • Materiaal roosters: porselein gecoate gietijzer
 • Gewicht: 75,8 kilo
 • Materiaal: metaal (gepoedercoat)
 • Hopper inhoud: 9 kilo
 • Wi-Fi en Bluetooth bediening via een App

Wat is een pellet bbq

Pellets zijn kleine korrels gemaakt van geperst hout, vaak gebonden met een natuurlijk bindmiddel. Dit is de brandstof waar een pellet grill mee werkt, zoals houtskool of gas voor andere type barbecues. De pellets worden gemaakt van hout wat geschikt is voor het roken en grillen van voedsel (denk aan Appel, Kers, Eik, Hickory, en Mesquite of een mix). Er zijn ook pellets voor kachels, maar deze worden gemaakt van houtsoorten die een nare smaak aan vlees geven. Of ze bevatten chemische bindmiddelen en restanten van boomhars. Hoewel deze pellets een stuk goedkoper zijn dan bbq pellets is het gebruik ervan in je barbecue niet aan te raden!

In de Pit Boss pro 850 hopper kan tot wel 9 kilo aan pellets
In de hopper past met gemak 9 kilo aan pellets

Een pellet grill heeft een zogenaamde ‘Hopper‘, hierin zitten de pellets waar de barbecue op draait. Onderin de hopper zit een mechanisme (de Auger) welke de pellets naar de vuurpot brengt waar deze met een gloeistaaf ontbranden en voor de (indirecte) hitte zorgen waar je gerechten mee bereidt.

Slide-Plate Flame Broiler

Een pellet grill is in de basis bedoeld om vlees en andere gerechten via indirecte hitte te bereiden. De pellets vallen in de vuurpot en daar komt alle hitte vandaan, er direct boven ligt een gebogen metalen plaat die ervoor zorgt dat vleessappen en vetten uit je vlees niet in direct contact komen met het vuur. Je krijgt dus nooit meer problemen met verbrand vlees omdat de vetten op de kolen in brand vliegen.

Een nadeel kan zijn dat je bepaalde gerechten, denk aan een goede steak, juist wel wilt grillen boven direct vuur. Pit Boss heeft hier een oplossing voor in de vorm van hun gepatenteerde ‘Slide-Plate Flame Broiler‘! Dit is feitelijk een slim bedachte schuivende plaat met sleuven erin. Door deze opzij te schuiven hebben de vlammen uit de vuurpot vrij spel en kun je perfect je vlees van een krokante korst voorzien. Het motto van Pit Boss is niet voor niets “Bigger. Hotter. Heavier…”.

De enige pellet grill waar je direct boven het vuur kunt grillen dankzij de Slide-Plate Flame Broiler
De Slide-Plate Flame Broiler

Barbecueën op Pit Boss 850 Pro Series

De Pit Boss 850 Pro Series is voorzien van een digitaal bedieningspaneel waarmee je gemakkelijk de gewenste temperatuur kunt instellen. Dit maakt barbecuen voor iedereen op een laagdrempelige manier bereikbaar. Bij een Kamado, gas of kolen bbq moet je ‘spelen’ met de luchtstroom en hoeveelheid brandstof om de gewenste temperatuur te krijgen. Als je een oven of magnetron kunt bedienen zul je met de 850 Pro Series direct aan de slag kunnen.

Naast het bedieningspaneel heeft Pit Boss ook een App (iOS en Android) waar je op gemakkelijk via WiFi of Bluetooth de temperatuur kunt aanpassen en de temperatuur van je vless via de bijgeleverde vlees probe in de gaten kunt houden. Dit geeft je veel meer vrijheid en gemak, ik ben tijdens meerdere bereidingen vertrokken en kon via mijn telefoon alles in de gaten houden en indien nodig aanpassen. Gemak dient de mens!

Wat maak je op een pellet grill

Hier een aantal voorbeelden van gerechten welke je op een pellet grill kunt maken. Uiteraard zijn er nog veel meer mogelijkheden maar zoals je kunt zien is er een grote variatie mogelijk. Bekijk hier mijn bereidingen voor o.a. Baby Back Spareribs, Bootje worst (gevulde worst), Honey Chicken Wings, Mozzarella Moinkballs, Broodje Pulled Chicken of Smokey Cheeseburgers. Allemaal heel makkelijk te bereiden op een pellet grill.

Roken op de Pit Boss

De Pit Boss 850 Pro Series maakt gebruik van een traditionele schoorsteen met een regenkap. De regenkap zet je altijd zo ver mogelijk open, de kap is er puur om water niet in de barbecue te laten lopen. Door de regenkap zover mogelijk open te houden zorg je voor een interne luchtstroom die de rook over je vlees leidt om die heerlijke rooksmaak te krijgen.

De schoorsteen is ook heel simpel te verwijderen zodat je een (apart verkrijgbaar) rookkast kunt monteren. Hier kun je dan producten roken, denk aan vis, vlees of kaas.

Schoorsteen van de Pit Boss 850 Pro Series met regenkap
Schoorsteen van de Pit Boss 850 Pro Series met regenkap

Conclusie: Pit Boss 850 Pro Series review

Deze Pit Boss 850 Pro Series combineert de rooksmaak van een houtskool grill met het gemak van een gas barbecue. De “Bigger. Hotter. Heavier…” mentaliteit van Pit Boss straalt af op de bouwkwaliteit en design, dit is een bbq waar je nog jaren plezier van hebt!

Het is wel aan te raden om een goede hoes bij deze grill te kopen. Niet vanwege roest maar omdat de pellets welke in de hopper zitten bij een lange periode van niet gebruik vocht uit de lucht opnemen.

Op het moment van schrijven is de Pit Boss 850 Pro Series te koop voor ongeveer €1299 bij verschillende dealers te vinden via Google.com of kijk op de website van Pit Boss voor het volledige dealer overzicht www.nl.pitboss-grills.com.

Volg ook mijn Instagram: www.instagram.com/flame_on_bbq.

2 reacties

  • Een receptenboek in het Nederlands met recepten voor een pellet grill is inderdaad lastig te vinden. Grootste probleem is dat de pellet grill nog niet heel bekend is in Nederland en er daarom weinig voor gepubliceerd wordt. Online zijn er wel behoorlijk wat beschikbaar en vergeet niet, recepten voor een ‘gewone’ bbq zijn prima toepasbaar op een pellet grill!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *