Houtskool of briketten in de Kamado bbq

De kans is groot dat je al wat ervaring hebt met een bbq, en net als ik had je aan alles gedacht, vlees, drank, sauzen enz! Maar…. het kwam voor dat ik vergeten was hoeveel houtskool ik tijdens de laatste sessie had verbruikt.

Geen probleem, even snel naar de supermarkt of het tankstation. Daar ligt altijd wel wat. Niet duur, en snel aan te krijgen. Niet doen. Houtskool of briketten? Gebruik houtskool in je bbq!

Gebruik geen briketten maar houtskool in je bbq

Waarom dan geen briketten maar houtskool in je Kamado bbq? Briketten branden langer, dus dat zou perfect moeten zijn op een kamado bbq voor low & slow. Maar helaas worden er bij het maken van briketten stoffen toegevoegd die je niet in je kamado wilt hebben (chemicaliën, bindmiddelen). Deze stoffen kunnen in het materiaal van je bbq trekken en de smaak van je voedsel beïnvloeden.

Een ander nadeel van briketten in je Kamado bbq gebruiken is dat er meer as van komt, dit kan de luchtstroom belemmeren waardoor je weer problemen met je temperatuur krijgt.

Er zijn inmiddels briketten verkrijgbaar welke zijn gemaakt op basis van kokosnoten. Deze zijn natuurlijk en niet gemaakt met chemische bindmiddelen. De claim van de fabrikanten is dat ze veilig zijn voor gebruik in je kamado. Ik heb er zelf nog geen ervaring mee en verwacht ook niet op korte termijn hier mee te gaan werken.

Wat is houtskool

In feite is houtskool verbrand hout, bij de fabricage wordt het op zo’n manier verhit dat er weinig zuurstof bijkomt waardoor het grootste gedeelte niet verbrandt maar de vluchtige bestanddelen wel verdampen.

Zak met houtskool voor Kamado BBQ
Maruba houtskool van bbq flavour (www.bbqflavour.com)

Het houtskool kan ook zeer hoge temperaturen bereiken (tot wel 700 graden), hierdoor is het zeer geschikt om te grillen of je vlees dicht te schroeien. De combinatie van houtskool en perfecte luchtbeheersing van een kamado bbq zorgt ervoor dat je zeer lang met je brandstof doet.

Merken houtskool

Er zijn heel veel merken houtskool te koop, veel merken brengen zelfs speciaal voor hun eigen bbq houtskool op de markt. Maar welke merk bij jou past is helemaal afhankelijk van je persoonlijke voorkeur, wil je houtskool wat zelf al een specifieke geur afgeeft, heb je problemen met vonken of rook bij het aansteken? Allemaal factoren die van invloed zijn op jouw keuze.

Probeer wat verschillende merken, test wat je wel of niet bevalt en kies daarna je favoriete merk. Er zijn wel een aantal punten die handig zijn om op te letten;

  • Ga voor restaurant kwaliteit, dit is een benaming voor de afmeting van het houtskool. De stukken zijn groter (denk aan 6 tot 12cm) hiermee voorkom je dat de luchtstroming in je bbq wordt belemmerd;
  • Ga je voor Low & slow dan wil je harder houtskool wat zo lang mogelijk brandt, kijk dan eens naar Black wattle (Acacia), Quebracho (Steeneik) of Maruba (Cubaans hardhout). Deze soorten krijg je iets minder makkelijk aan, maar ze branden erg lang;
  • Als je zelf je zak kunt uitzoeken, pak dan een zak van bovenop de stapel. Op die manier heb je een zak welke zo min mogelijk beschadigd houtskool (lees gruis) bevat.

Wat gebruik ik zelf

Persoonlijk ben ik fan van Maruba houtskool van het merk bbq flavour (www.bbqflavour.com), het heeft een neutrale geur zodat ik zelf kan bepalen met mijn rookhout welke smaak mijn producten krijgen. Daarnaast brandt het zeer lang en geeft bijna geen rook of vonken af bij het aansteken. Door de hardheid is het wel iets meer werk om aan te krijgen, maar dat kleine nadeel weegt niet op tegen de voordelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *