Hoe een kamado bbq aansteken

Het aansteken van je Kamado BBQ lijkt misschien veel werk, maar als je jezelf aanleert om iedere keer dezelfde stappen te volgen valt het reuze mee.

Het aansteken van je kamado bbq lijkt misschien lastig en veel werk, maar als je jezelf aanleert om iedere keer dezelfde stappen te volgen valt het reuze mee.

Vul je kamado eerst met houtskool en probeer je houtskool zo te sorteren dat je onderop de grote en bovenop de kleinere stukken legt. Dit helpt je om een optimale luchtstroming te krijgen.

Heb je nog houtskool over van een eerdere sessie, schudt dan eerst al het losse as en verbrande bestanden uit je asmand. Deze restanten vallen dan onderin je kamado waar je ze makkelijk kunt verwijderen. Als dit niet verwijdert belemmert het je luchtstroom en krijg je afwijkingen in je bbq temperatuur.

Bbq aansteken met een wokkel

Gebruik bij het aansteken van je bbq geen chemische aanmaakmiddelen! Gebruik liever, zogenaamde ‘wokkels’ dit is geschaafd hout met een wax laagje. Eventueel kun je ook de bruine aanmaakblokjes gebruiken.

Als je chemische aanmaakmiddelen gebruikt trekken deze in het materiaal van je kamado en geven deze smaak ook af aan je producten, dat wil je niet.

Maak een ‘holletje’ bovenin je houtskool waar je een aanmaakwokkel in kunt plaatsen (lees meer over aanmaak materialen op de pagina ‘houtskool of briketten in de bbq‘). Draai de wokkel anderhalve slag tegen de draad in zodat hij open gaat staat en makkelijker ontbrandt.

Aansteek 'wokkel' in holletje van houtskool
‘Wokkel’ in holletje van houtskool

Legt de wokkel in het holletje en steek hem aan. Zorg ervoor dat je de luchtschuif onderin helemaal open hebt staan en laat het deksel van de kamado (de dome) open staan. Na ongeveer 10 minuten is de wokkel opgebrand en gloeit je houtskool.

Bbq aansteken voor grillen of low & slow

Bovenstaande beschrijving is bedoeld voor een zogenaamde ‘low & slow’ sessie (110 tot 170 graden). Hierbij steek je een klein gedeelte van het houtskool aan zodat je lang met je brandstof doet en de temperatuur in je bbq niet te hoog wordt.

Ga je voor het grillen op hoge temperaturen (200+ graden) dan gebruik je twee of drie wokkels welke je op dezelfde manier ieder in een eigen holletje plaatst en aansteekt.

Bbq aansteken met een one minute lighter

Je kunt je bbq ook aansteken met een zogenaamde ‘One Minute Lighter’. Feitelijk is dit niet meer als een opgevoerde föhn. Er zit een verwarmings element gecombineerd met een ventilator in welke, zoals de naam al aangeeft binnen een minuut je houtskool laat ontbranden.

De werking hiervan is zeer simpel, je zet de voorkant op een stuk houtskool en wacht tot er vonken vanaf springen, haal dan de lighter een paar centimeter terug totdat de vlammen van de houtskool komen. Een makkelijke en snelle manier van je bbq aansteken, je hebt alleen wel een stopcontact in de buurt nodig en de vonken kunnen vanwege de ventilator in het rond springen.

Ook hierbij geldt dat als je voor low en slow gaat je de houtskool op 1 plaats aansteekt, ga je voor grillen op hogere temperaturen dan steek je het houtskool op 2 tot 3 plaatsen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *