XL bbq hamburger

Heerlijk recept voor een XL bbq hamburger! Een Turks brood, gekruid gehakt, cheddar cheese, ontbijtspek, tomaat/komkommer, sla en bbq saus.

Ditmaal een recept voor het bereiden van een smakelijke, sappige XL hamburger van de bbq. Ik heb gebruik gemaakt van een kamado bbq (Yakiniku Kamado) maar dit kan uiteraard op iedere bbq. Zolang je maar genoeg ruimte op je rooster hebt!

XL hamburger

4 from 5 votes
Recipe by Patrick
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

10

minutes

Ingrediënten voor het gehakt

  • 1 kilo half om half gehakt
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 2 theelepels kruidnagelpoeder
  • 2 theelepels nootmuskaatpoeder
  • zout en peper naar smaak
  • INGREDIËNTEN VOOR DE XL HAMBURGER
  • 1 turks brood
  • knoflook olie
  • mayonaise
  • botersla
  • pakje cheddar cheese
  • komkommer
  • 2 tomaten
  • 2 pakjes ontbijtspek
  • 2 uien
  • je favoriete bbq saus

Bereiding

  • Doe het gehakt met de kruiden in een kom en meng het geheel goed door
  • Meet daarna het Turkse brood en zorg ervoor dat je het gehakt in een ronde vorm kneed welke ongeveer twee centimeter groter is dan het brood (het gehakt krimpt tijdens het grillen). Pak het gehakt in met keukenfolie en plaats in de koelkast, dit zorgt ervoor dat de hamburger straks op de bbq beter zijn vorm behoudt.
  • Vervolgens ga je de komkommer/tomaten in plakjes en de uien in ringen snijden. Het ontbijtspek ga je uitbakken tot deze knapperig is, leg het daarna op een bord op een keukenpapier om het overtollige vet op te vangen.
  • De bbq gaan we nu naar een temperatuur van 200 graden brengen, snij het Turkse brood doormidden, even besmeren met knoflookolie, en knapperig rooster. Je kunt het brood nu even wegleggen deze hebben we later pas weer nodig.XL hamburger van Turks brood
  • De hamburger gaan we via directe hitte bereiden, zorg ervoor dat je rooster goed warm is en blijf erbij. Afhankelijk van de dikte van de XL hamburger zal tussen de 4 á 6 minuten per kant voldoende zijn. Mocht je een kernthermometer hebben hou dan 70 graden kerntemperatuur aan. Voor het draaien van de XL hamburger is je standaard bbq spatel waarschijnlijk niet voldoende, ik heb een pizza schep gebruikt om hem heel te houden tijdens het draaien.
  • Nadat je de hamburger de eerste keer hebt gedraaid leg je naar wens de plakjes cheddar cheese erop. Zodra de hamburger klaar is kun je de hamburger gaan beleggen.
  • Smeer beide zijden in met mayonaise, dan het onderste deel van het Turkse brood beleggen met een laag sla, dan de XL hamburger, komkommer, tomaten en ui, het uitgebakken ontbijtspek en een flink scheut bbq saus. Als laatste de bovenkant van het brood erop!XL hamburger recept met Turks brood

Eet smakelijk! Is dit recept voor een XL bbq hamburger je bevallen? Kijk dan voor meer heerlijke bbq recepten op flameonbbq.nl/bbq-recepten.

Kijk ook op Instagram

Voor meer recepten en bereidingen kun je mij ook volgen op Instagram: Instagram.com/flame_on_bbq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.