Babi Pangang van krokant buikspek

Heerlijke Babi Pangang van buikspek met zwoerd én een krokante korst.

Wil jij ook weten hoe je Babi Pangang van krokant buikspek net zo lekker krijgt als bij de lokale Chinees? Lees dan snel verder! In dit recept ga je heerlijke Babi Pangang maken van buikspek met zwoerd én een krokante korst.

Babi Pangang van buikspek met zwoerd
Babi Pangang van buikspek met zwoerd

Om deze Babi Pangang van krokant buikspek net zo lekker te krijgen als bij de Chinees is het belangrijk dat je het zwoerd zo lang mogelijk onder een zoutlaag laat drogen. Hoe meer vocht het zwoerd verlies hoe krokanter de korst!

Babi Pangang van krokant buikspek

Babi Pangang van krokant buikspek

Recipe by Patrick

Ik ben dol op Babi Pangang spek van de Chinees, in dit recept gaan we het zelf maken. Inclusief een bijna niet van echt te onderscheiden Babi Pangang saus!

4.8 from 5 votes
Servings

4

servings
Prep time

30

minutes
Cooking time

40

minutes

Ingrediënten Babi pangang

  • Varkensbuikspek met zwoerd

  • Je favoriete bbq rub

  • Grof zeezout

  • Teriyaki saus

  • INGREDIËNTEN BABI PANGANG SAUS
  • 2 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 3 eetlepels chilisaus

  • 2 blikjes tomatenpuree (140 gram)

  • 2 eetlepels sambal (als je niet van pittig houdt 1 eetlepel)

  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker

  • Gember (ongeveer 1 cm)

  • 2 eetlepels rijstwijn

  • Water (om de juiste consistentie voor de saus te bereiken)

VoorBereiding

  • Maak je stuk buikspek schoon onder de kraan en droog deze af met een (niet pluizende) theedoek;
  • Leg het buikspek met het zwoerd naar boven op een snijplank en snij met een scherp mes een ruitpatroon. Daarna prik je er met een schoon stanleymes ook nog zoveel mogelijk gaatjes in;
  • Draai nu het buikspek om en strooi ruim de rub over de vleeskant;
  • Nu draai je het buikspek weer om en ga je het zwoerd compleet bedekken met het grove zeezout. Het mag een dikke laag worden en probeer het ook in de snede te krijgen, dit helpt het zwoerd uit te drogen en geeft je op de bbq een knapperige korst;
  • Leg het buikspek nu onafgedekt in de koelkast voor een nachtje (hoe langer hoe meer vocht het buikspek verliest en hoe krokanter de korst wordt.
    Babi Pangang van krokant buikspek
  • BABI PANGANG SAUS MAKEN
  • Bak de fijngesnipperde ui en de geperste tenen knoflook glazig;
  • Voeg nu de tomatenpuree, sambal, basterdsuiker, chilisaus, rijstwijn en geraspte gember toe;
  • Warm dit alles op en voeg beetje bij beetje water toe tot je saus een mooie consistentie heeft. Hou de saus warm tot de Babi Pangang klaar is (niet laten koken).
    Zelf gemaakte Babi Pangang saus
  • BEREIDING OP DE BBQ
  • Breng je bbq naar 110 graden indirecte hitte. Plaats het buikspek met het zwoerd naar beneden op het rooster;
  • Als de kerntemperatuur van het buikspek 76 graden heeft bereikt smeer je het in met de Teriyaki saus, draai je hem om en smeer je de andere kant ook in;
  • Haal het buikspek na 10 minuten van de bbq en leg opzij terwijl je de bbq klaarmaakt om op 200 graden het buikspek direct af te grillen;
  • Grill nu het buikspek rondom af tot je tevreden bent, pas op, blijf erbij en zorg dat de saus niet verbrandt! Snij het buikspek in dunne stukken en serveer met de Babi Pangang saus.
    Babi Pangang van buikspek met zwoerd

Eet smakelijk! Is dit recept voor Babi Pangang van krokant buikspek je bevallen? Kijk dan voor meer heerlijke bbq recepten op flameonbbq.nl/bbq-recepten.

Kijk ook op Instagram

Voor meer recepten en bereidingen kun je mij ook volgen op Instagram: Instagram.com/flame_on_bbq.

5 reacties

  1. Hallo,

    Ik heb even een vraagje. Moet de zwoerdkant in stap 1 nu naar boven of naar beneden? Want in stap 2 smeren we het buikspek in. draaien hem om, en smeren we de vleeszijde in. Maar dan denk ik dat de zwoerdzijde “naar boven” moet liggen in stap 1.

    Graag hoor ik van u.

    Met vriendelijke groet, Edgar

  2. Hallo,

    ik heb even een vraagje. Moet je als je het buikspek voor de eerste keer op de bbq legt, de zwoerd naar boven of naar onder leggen? In stap 1 staat met het zwoerd naar beneden, en bij stap 2 draai je hem om, en smeer je de vleeskant in. Maar in mijn beleving als ik hem omdraai, krijg ik de zwoerdkant aan de bovenzijde.

    Graag hoor ik van u.

    Met vriendelijke groet, Edgar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *