Review: Vuurschaal bbq – Blacksmith Bodaway

Een combinatie van gezelligheid, lekker eten en sfeer in één? Dat krijg je met een vuurschaal bbq, in dit geval van het Nederlandse merk Blacksmith met de Bodaway.

De Bodaway vuurschaal bbq van het Nederlandse merk Blacksmith
De Bodaway vuurschaal bbq van Blacksmith

Wat is een vuurschaal bbq

Een vuurschaal barbecue is een hout gestookte bbq welke bestaat uit een vuurschaal waarin het hout brandt. Met daar op een ring (de grillplaat) waar je voedsel op kunt bereiden, in de grillplaat zit een gat waar door je het hout kunt bijvullen. Naast de barbecue functie is dit ook een vuurkorf, nadat je klaar bent met het koken gooi je simpelweg wat extra houtblokken op het vuur en je hebt direct een sfeervolle vuurkorf.

Looks en eerste indruk

Bij het afleveren van de Bodaway vuurschaal barbecue, wat trouwens met een eigen bezorg service gaat, valt direct op dat je niet alleen een bbq en vuurkorf krijgt maar ook een sieraad in je tuin. Je hebt wel wat ruimte in je tuin nodig want met een diameter van 89 centimeter is hij niet geschikt als je een ‘postzegel’ tuin hebt.

De Bodaway is gespoten in een mat zwarte hittebestendige verf wat hem een rustige, bijna klassieke design uitstraling geeft. Het is goed te zien dat er veel aandacht is besteed aan de afwerking, alles is netjes afgewerkt, past naadloos en is goed doordacht.

De Bodaway heeft een lucht schuif om de temperatuur handmatig te regelen. Door de schuif verder open/dicht te zetten is het mogelijk om de luchtcirculatie aan te passen. Hierdoor heb je ook weinig last van rookontwikkeling. De uitneembare aslade zorgt er voor dat je na gebruik gemakkelijk asresten kunt verwijderen uit de vuurschaal.

De Bodaway is voorzien van een regelbare luchttoevoer en aslade
De Bodaway is voorzien van een regelbare luchttoevoer en aslade

Het in elkaar zetten is een kwestie van de vuurschaal met 4 schroeven vastzetten op het onderstel, kiezen of je hem op de bijgeleverde wielen of stel poten plaatst en de grillplaat op de vuurschaal leggen. Dit is trouwens voor zover ik weet de enige vuurschaal bbq met een dubbelwandige vuurschaal, dit zorgt ervoor dat de buitenkant minder warm wordt. Nog steeds moet je oppassen met kleine kinderen maar het scheelt een stuk in temperatuur.

Gemakkelijk je hout opslaan in het onderstel van de Bodaway vuurschaal bbq
Gemakkelijk je hout droog opslaan in het onderstel

Het onderstel biedt daarnaast ruimte voor het opslaan van je voorraad hout. Ik kreeg er met gemak 3 netten met gedroogd Beukenhout in. Persoonlijk heeft Beukenhout mijn voorkeur omdat dit weinig rook geeft, geen hars bevat en de geur is aangenaam neutraal.

Uitvoering en afmetingen

De Bodaway, wat trouwens in het Native American ‘Vuurmaker’ betekent, is zoals gezegd mat zwart gespoten met een hittebestendige verf, Blacksmith heeft ervoor gekozen om niet zoals sommige andere merken gebruik te maken van Corten staal. Voor de liefhebber hieronder de afmetingen:

 • Onderstel diepte/breedte: 50 centimeter
 • Totale hoogte: 100 centimeter (103 cm met de optionele zwenkwielen)
 • Diameter grillring: 85 centimeter
 • Gewicht: 83 kilo
 • Materiaal: staal 10 millimeter dikte

Standaard wordt de Bodaway vuurschaal bbq zeer compleet geleverd met:

 • Afdekplaat
 • Lederen handschoenen
 • Grill rooster
 • Verhoogd grill rooster
 • Haken om het rooster veilig te verwijderen
 • 4 geremde zwenkwielen (optioneel te monteren)
 • 4 stel poten (optioneel te monteren)
 • Regenhoes

De Blacksmith Bodaway vuurschaal bbq getest

Ik heb deze Bodaway vuurschaal bbq een aantal weken mogen gebruiken en heb in die periode meerdere gerechten gemaakt, getest hoe makkelijk hij is in gebruik, hoe het zit met rookontwikkeling, schoonmaken en veiligheid.

Inbranden van een vuurschaal bbq

Voor het eerste gebruik van een vuurschaal bbq is het belangrijk om de grillplaat eerst ‘in te branden‘. Het is namelijk belangrijk om eventuele restanten van het fabricageproces te verwijderen en de grillplaat het eerste half uurtje te laten wennen aan de hitte. Als je te snel een groot vuur aanmaakt kan de ring overmatig krom trekken, maar dit proces is alleen bij het eerste in gebruik nodig

Inbranden van een vuurschaal bbq, de eerste keer een klein vuurtje maken
Inbranden van een vuurschaal bbq, de eerste keer een klein vuurtje maken

Je maakt een klein vuurtje wat je na 30 minuten langzaam vergroot en het hout rustig verspreid. De grillplaat wordt aan de binnenzijde warmer dan aan de buitenzijde. De grillplaat zal bij verwarming altijd hol trekken, dit is normaal en zorgt ervoor dat olie en dergelijke niet op je tegels vallen maar in het vuur lopen.

Koken op een vuurschaal bbq

Een vuurschaal bbq is een veelzijdige barbecue, door te spelen met de plaatsing van je hout kun je gemakkelijk verschillende temperatuur zones creëren op de grillplaat. De buitenrand is altijd kouder dan de binnenrand en logischerwijs is de plaat het dichtst bij het vuur het warmst. Door hiermee te spelen kun je gerechten rustig op kerntemperatuur laten komen, en als je er klaar voor bent op het hete deel plaatsen voor een heerlijk krokant korstje.

Hamburgers, Smashburgers, saté, vis (gevulde Zeebaars), garnalen, speklapjes, biefstuk, stoofpotjes, tomahawk steaks, je kunt het zo gek niet bedenken of het is klaar te maken op een vuurschaal bbq.

Conclusie

Een vuurschaal bbq is ideaal als je een hele middag en avond lang wil genieten in je tuin met een groep vrienden. Dankzij de grote grillplaat heb je meer dan genoeg ruimte om veel verschillende gerechten te bereiden. Het ontwerp zorgt er daarnaast automatisch voor dat men zich rondom de vuurschaal bbq verzamelt om mee te kijken wat er gemaakt wordt.

Daarnaast gebruik je de vuurschaal bbq na het koken als vuurkorf, je geniet van het aanzicht van de vlammen en de warmte en gezelligheid!

Een sieraad voor je tuin, in het mat zwarte Bodaway vuurschaal bbq
Een sieraad voor je tuin, in het mat zwarte Bodaway vuurschaal bbq

De Bodaway vuurschaal bbq van Blacksmith is een absolute aanrader als je, zoals hierboven beschreven op zoek bent naar een aanwinst voor je tuin en graag met vrienden geniet van gezelligheid en eten. Het feit dat de Bodaway zeer compleet wordt geleverd, is voorzien van een dubbelwandige vuurschaal, een regelbare luchttoevoer en aslade heeft maken hem daarnaast ook praktisch gezien erg handig.

Ik heb maar twee nadelen kunnen ontdekken, ik miste de mogelijkheid om ‘iets’ neer te kunnen zetten. Borden, vlees, kruiden een snijplank wat dan ook. Het zou mooi zijn als er een accessoire beschikbaar komt om een plank aan de Bodaway te bevestigen om de werkbaarheid tijdens het koken makkelijker te maken.

En als laatste is de gekozen mat zwarte afwerking fantastisch om te zien, maar het is wel een uitdaging om schoon te houden. Vet, vingerafdrukken of asresten zijn goed zichtbaar en eigenlijk niet te vermijden bij gebruik.

Vuurschaal bbq kopen

De Blacksmith Bodaway vuurschaal bbq is op het moment van schrijven bij o.a. www.bol.com te koop voor € 1499 (inc. verzending). Voor dat geld krijg je een zeer complete vuurschaal bbq van uitstekende kwaliteit, een aanwinst voor je tuin en een show element op feestjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *