Review: Inkbird IBBQ-4T

In deze review ga ik de Inkbird IBBQ-4T aan de tand voelen. Dit is is een thermometer welke gebruik maakt van WiFi om verbinding te maken met een App op je telefoon voor het bijhouden van je bereiding.

De Inkbird IBBQ-4T draadloze bbq thermometer is een aanrader!
Verpakking van de Inkbird IBBQ-4T

Looks en eerste indruk

De Inkbird IBBQ-4T komt in een mat zwarte verpakking welke een luxe uitstraling heeft. Deze verpakking is ook prima te gebruiken om hem in te bewaren als hij niet in gebruik is. De handleiding is duidelijk maar wel wat beknopt, er wordt vrij snel verwezen naar de App voor het instellen. Dit is ook wel logisch aangezien er maar 1 knop op de unit zit. De unit voelt prettig zwaar en solide aan en de draden aan de probes hebben genoeg lengte om overal in je bbq te komen.

Inkbird IBBQ-4T specificaties

  • Vier rvs probes (verschillende kleuren)
  • Twee probe clips
  • Groot en goed leesbaar display
  • Magnetische achterkant
  • 2000mAh lithium batterij (op te laden via bijgeleverde Usb-A naar Usb-C kabel)
  • WiFi 2.4Ghz (let op werkt niet op 5Ghz)
  • Spatwater dicht

WiFi of Bluetooth thermometer

Bbq thermometers zijn beschikbaar in heel veel merken, uitvoeringen en types. Maar eigenlijk heb je maar twee keuzes qua verbinding, de eerste is Bluetooth. De simpelste en goedkoopste modellen zijn hier al mee uitgerust, de probe welke in je vlees zit verbindt met een draadje naar de basis unit welke je buiten je bbq plaatst en deze unit maakt dan via Bluetooth verbinding met een App op je telefoon of tablet voor het uitlezen van de temperatuur.

De tweede manier is via WiFi, deze thermometers werken feitelijk op dezelfde manier als de Bluetooth versies met als grote verschil het bereik. Niet onbelangrijk want het bereik is juist bij de Bluetooth modellen vaak het probleem. In de ideale omstandigheden haal je een meter of 10, maar zodra er obstakels tussen staan (muren, bomen, glas enz.) neemt deze afstand drastisch af.

Bij WiFi heb je veel minder last van de afstandsbeperkingen, in theorie kun je zelf het huis verlaten om nog even snel boodschappen te doen en toch via de App op je telefoon de temperatuur in je bbq in de gaten houden. Je kunt er dan uiteraard helemaal niets aan doen, hooguit iemand die thuis is vragen om in te grijpen! Ik heb mijn hele huis kunnen doorlopen, de voordeur uit en een blokje rond gelopen zonder ook maar 1 moment de verbinding te verliezen.

Review Inkbird IBBQ-4T
De Inkbird IBBQ-4T in actie

De Inkbird Pro App

De gratis Inkbird Pro app is beschikbaar voor zowel Apple als Android, in deze review heb ik de Apple versie getest. De App is niet specifiek voor de IBBQ-4T maar werkt bij meerdere Inkbird thermometers. Na het voor de eerste keer openen van de App wordt je gevraagd om een account aan te maken en de unit te koppelen. Dit lukte niet direct en het was niet direct duidelijk waarom er geen verbinding gemaakt kon worden. Na twee keer proberen werd de unit wel gevonden.

Na het koppelen zie je dat er ruimte is voor vier verschillende probes, ik heb 1 probe met de bijgeleverde clip op het rooster bevestig om de luchttemperatuur in mijn bbq te meten. De tweede heb ik gebruikt om de temperatuur van het vlees te meten. Voor deze review heb ik een kippendijen cake gemaakt op mijn Yakiniku Kamado. De cake moest op ongeveer 140 graden tot een kerntemperatuur van 78 graden garen.

Op de Inkbird IBBQ-4T kun je maar liefst 4 verschillende probes aansluiten é
1 probe voor de lucht en 1 voor de temperatuur van het vlees

Er zitten behoorlijk wat vooringestelde temperaturen in de App, je kunt dan kiezen voor bijvoorbeeld rund, dan voor het type vlees en de gewenste gaarheid (rare, medium of well-done). De App kiest dan zelf de minimale en maximale waarden, helaas wordt er geen geschatte bereidingstijd getoond zoals dit in sommige andere thermometers wel gebeurt. Persoonlijk kies ik liever zelf voor mijn temperatuurwaarden, dit is dan ook prima zelf in te stellen.

Het viel mij wel op dat het erg onhandig was om de luchttemperatuur in de bbq te meten. Deze had ik namelijk ingesteld tussen de 130 en 140 graden, maar zodra ik het deksel opende zakte de temperatuur en ging het alarm op de unit af. Dit blijft afgaan tot je het handmatig uitzet of de temperatuur zicht heeft hersteld. Daarnaast kreeg ik geen actieve melding op mijn telefoon als de temperatuur zich buiten de ingestelde waarden begaf. Je moet hiervoor de app open hebben, dit is echt een onhandige instelling en ik hoop hier in overleg met de leverancier nog een oplossing voor te vinden.

Wat vindt ik van de Inkbird IBBQ-4T

De Inkbird IBBQ-4T is een prima thermometer, stevig en de ingebouwde magneet zorgt dat hij veilig te bevestigen is. Hij wordt geleverd met maar liefst vier probes welke ook de temperatuur in je bbq kunnen meten. De 2000mAh lithium batterij geeft je meer als voldoende capaciteit voor zelfs de langste low & slow bereidingen (inmiddels 18 uur gebruikt en de accu is nog bijna halfvol). De WiFi verbinding werkt betrouwbaar en geeft je veel meer vrijheid als bij Bluetooth thermometers.

Het grootste nadeel vindt ik het ontbreken van een indicatie van de eindtijd. Dit zou een zeer welkome toevoeging zijn aan de App en hem nog beter maken.

Op het moment van publicatie is de Inkbird IBBQ-4T via www.amazon.nl te bestellen voor €70. Hou de aanbiedingen in de gaten want regelmatig is hij met een leuke korting te krijgen!

4 reacties

    • Dat is heel vervelend om te horen Gerrit! Ik gebruik de IBBQ-4T nu al een tijd en heb hier gelukkig niets van gemerkt. Ik zou als ik jou was contact opnemen met de verkoper, misschien zit je nog binnen de garantietermijn of even mailen naar support@inkbird.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *