Napoleon Freestyle 425 bbq: review

Lees op deze pagina of de gas barbecue van Napoleon, de Freestyle 425 SIB een aanrader is!

Op deze pagina deel ik mijn review van de Napoleon Freestyle 425 SIB gas bbq. Een barbecue van het bekende merk Napoleon, met een handige toevoeging: de ‘Sizzle Zone‘. De Sizzle zone is een aparte zijbrander waarmee je vlees snel en op zeer hoge temperaturen (800 graden) dichtschroeit.

De Napoleon Freestyle 425 SIB gas barbecue met Sizzlebrander
De Napoleon Freestyle 425 SIB gas barbecue met Sizzle zone

Looks en eerste indruk

De Napoleon wordt geleverd in een grote stevige doos met alle onderdelen netjes verpakt en goed beschermd tijdens het transport.

De Freestyle 425 SIB is uitgevoerd in een zwart en grafiet grijze emaille coating. Deze coating geeft hem een goede bescherming tegen het Hollandse weer. De gekozen kleurcombinatie verleent een subtiele en deftige uitstraling. De handgreep heeft in het midden een zacht schuim waardoor deze altijd koel blijft. Aan beide zijtafels (1 is inklapbaar) krijg je 4 haken om je tangen en ander bbq gereedschap op te hangen en als bonus is er een flessenopener gemonteerd.

Neem wel even de tijd bij het monteren en zorg dat je genoeg ruimte hebt, er zijn redelijk wat onderdelen om in elkaar te zetten. Ik heb al redelijk wat barbecues in elkaar gezet maar de Napoleon had een paar onderdelen welke uitdagend waren om te monteren. In hoeverre dit een probleem oplevert is persoonlijk, je zet hem als het goed is natuurlijk maar 1 keer in elkaar!

Sizzle Zone

De Freestyle 425 SIB is voorzien van een infrarood zijbrander, door Napoleon “Sizzle Zone” genoemd. Dit is een zijbrander met een keramisch blok, als je deze goed bekijkt zie je dat er heel veel kleine gaatjes inzitten. Uit ieder gaatje komt het gas en samen zorgt dit voor een zeer hoog temperatuur bereik. Volgens Napoleon tot wel 800 graden, ideaal dus om je vlees snel dicht te schroeien en van heerlijke grill strepen te voorzien.

De Napoleon Freestyle 425 SIB 'Sizzlezone' kan temperaturen bereiken tot wel 800 graden
De Napoleon Freestyle 425 SIB ‘Sizzlezone’

Jetfire ontsteking

Napoleon gebruikt voor de bbq niet zoals de meeste merken een ‘Piëzo ontsteking‘ waarbij het gas via een vonk wordt ontstoken maar hun eigen ‘Jetfire‘ ontsteking. In plaats van een kleine vonk om het gas te ontsteken wordt er een grote steekvlam gebruikt. Als extra heeft de Freestyle een speciale overslag beugel tussen de branders, dit zorgt ervoor dat zelfs een niet ontstoken brander vanzelf ontbrandt. Wel zo veilig!

Napoleon gebruikt geen Piëzo maar hun eigen Jetfire ontsteking technologie
Napoleon gebruikt geen Piëzo maar hun eigen Jetfire ontsteking technologie

Uitvoering en afmetingen

De Napoleon Freestyle 425 SIB heeft een vrij compacte basis, hierdoor neemt hij niet veel ruimte in, maar hij biedt dankzij het grote grill oppervlak toch ruimte om voor grote groepen te barbecuen. Voor de liefhebber hieronder de afmetingen:

  • Hoogte: 116 centimeter (154 cm met deksel geopend)
  • Breedte: 132 centimeter (108 cm met de zijtafels ingeklapt
  • Diepte: 64 centimeter
  • Grill oppervlak: 60 x 45 centimeter

De Napoleon Freestyle 425 SIB getest

Een barbecue kun je pas goed testen door hem te gebruiken, ik heb de daarom op de Napoleon Freestyle de afgelopen periode uitgebreid gekookt. Donut hamburgers, broodjes chorizo, biefstuk, worst, saté en flat iron steak.

Vergeleken met een kamado stijl bbq merk je wel dat een gas barbecue meer moeite heeft om zijn temperatuur stabiel te houden, ook het weer heeft meer invloed op zijn prestaties. Op een winderige of regenachtige dag kan het een uitdaging zijn om te zorgen voor stabiele temperaturen bij je bereidingen. Maar het gemak wat je krijgt weegt zeker op tegen deze nadelen (welke natuurlijk simpel op te lossen zijn door de plaatsing van je bbq). Geen opstarttijd, schoonmaken van je aslade, houtskool aanvullen of lastig aan te aansteken.

Je draait de gaskraan open, draait 1 keer aan de ontstekingsknop en na een paar minuten kun je starten met barbecuen. Ook het schoonmaken is bij deze Napoleon Freestyle erg simpel, een vetopvang bak in combinatie met een handig uitschuifbare lade werkt perfect.

Conclusie Napoleon Freestyle 425 SIB

Kies je voor gemak en kwaliteit dan zit je met de Napoleon Freestyle 425 SIB zeker goed. Napoleon heeft met de Freestyle een complete en handig ontworpen bbq neergezet, de Sizzle Zone, Jetfire ontsteking en Wave roosters zijn een absolute onderscheidende factor.

De puristen welke zweren bij de rooksmaak van houtskool worden op hun wenken bediend door een Smokerbox welke Napoleon ook als accessoire aanbiedt, deze vul je met rookhout waardoor je alsnog de specifieke houtskool smaak aan je vlees toevoegt.

Op het moment van publiceren is de Napoleon Freestyle 425 SIB o.a. te koop bij www.bol.com voor ongeveer € 1000. Let op dat je de SIB versie koopt als je de Sizzle zone brander wilt.

Meer reviews

Kijk voor meer reviews op flameonbbq.nl/reviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *