Horl 2 messenslijper review

In deze review ga ik een oplossing testen om thuis je messen te slijpen, de Horl 2 messenslijper.

Inmiddels heb ik een aardige collectie messen verzameld, veel verschillende maten, vormen en typen. Maar ieder mes dat vlijmscherp uit de verpakking komt wordt onherroepelijk bot of raakt beschadigd door gebruik en moet dan geslepen worden.

De Horl 2 messenslijper in de Eiken uitvoering. Slijp je messen met een 15 of 20 graden snijhoek.
De Horl 2 messenslijper

Je kunt je messen door een professional laten slijpen, maar je bent ze dan een tijd kwijt én het kost je iedere keer weer geld. Gelukkig bestaan er diverse oplossingen om zelf je messen te slijpen, en veel ervan heb ik in huis gehad, maar wat ze allemaal gemeen hebben is dat het lastig is om een constante slijphoek te krijgen.

De mensen van Horl uit Duitsland hebben hier echter een slimme oplossing voor bedacht. Ik heb de afgelopen weken de Horl 2 messenslijper mogen testen en wil graag mijn ervaringen met je delen in deze review.

Materiaal en afmetingen

In de verpakking van de Horl 2 messenslijper zit een houten cilinder met aan iedere zijde een slijpschijf (1 zijde diamant en 1 zijde keramisch), de cilinder heeft twee rubberen ringen welke ervoor zorgen dat hij niet wegglijdt tijdens het slijpen of je ondergrond beschadig. Het houten deel van de cilinder draait onafhankelijk van het binnendeel, hierdoor kun je hem soepel langs je mes halen om te slijpen.

Daarnaast krijg je een blok welke via neodymium magneten je messen op zijn plek houdt tijdens het slijpen. Iedere kant van het blok heeft een andere slijphoek, 15 graden en 20 graden, zodat je kunt kiezen hoe je je mes wilt slijpen. De magneten zijn zeer sterk en houden met gemak ieder mes op zijn plaats tijdens het scherpen.

De Horl 2 is leverbaar in een Eiken- en een Walnotenhout uitvoering en heeft standaard een diamanten en een keramieken slijpschijf.

  • Horl 2 magnetisch blok: 5,5 cm breedte x 11 cm lengte x 2,5 cm hoogte;
  • Horl 2 slijpcilinder: 5,4 cm breedte x 8,5 cm hoogte

De Horl 2 messenslijper getest

Ik heb zoveel mogelijk verschillende vormen en afmetingen messen verzameld en deze allemaal geslepen met de Horl 2 messenslijper.

Vanuit de fabrikant wordt aangeraden om een mes eerst een nieuwe slijphoek te ‘leren’. Omdat de snijhoek van messen varieert en de Horl 2 messen alleen onder 15 en 20 graden kan slijpen moet je de eerste keer een mes dus een minuut of 4 á 5 per kant de nieuwe slijphoek ‘leren’. Dit hoef je alleen bij de eerste slijpbeurt te doen, daarna is het voldoende om met een paar slijpbewegingen je mes weer vlijmscherp te krijgen.

Messen in verschillende vormen en maten.
Messen in verschillende afmetingen en vormen

Kleine, grote en messen met een afwijkende vorm zijn allemaal prima te slijpen met de Horl 2 messenslijper. Bij extreme vormen of formaten kan het nodig zijn om de slijpcilinder op een verhoging te leggen, een simpele snijplank is hier prima voor geschikt.

Wel valt pas bij het slijpen op dat niet al mijn messen kaarsrecht zijn. Sommige hebben een lichte kromming in het lemmet, hierdoor moet je bij het slijpen soms de slijpcilinder een stukje verplaatsen. Maar doordat je mes magnetisch op het blok vast zit maakt dit voor je slijphoek niets uit. Je kunt simpelweg niet het slijpen verpesten.

Hoe werkt de Horl 2

De Horl 2 is erg simpel in gebruik, je hebt de slijpcilinder welke aan de ene zijde een slijpschijf met (industriële) diamanten heeft en aan de andere zijde een keramische slijpschijf. En je hebt het magnetische blok waar de messen tijdens het slijpen aan vast zitten.

Beide zijden van de Horl 2 messenslijper, een diamanten en een keramische slijpschijf
Beide zijden van de Horl 2 messenslijper, een diamanten en een keramische slijpschijf

Je kiest of je de zijde met 15 of 20 graden slijphoek wilt gebruiken, hou je mes ervoor (met het handvat naar je toe) totdat deze zich via de magneet vast zet. Vervolgens plaats je de slijpcilinder met de diamanten zijde tegen het mes en haalt deze een aantal maal heen en weer. Dan draai je de slijpschijf om en ga je met de keramische slijpschijf langs het lemmet.

Heb je op deze manier 1 kant van je mes geslepen, dan draai je je mes om (nu met handvat van je af) en je herhaalt het hele proces.

De fabrikant adviseert als laatste stap om het mes langs een stuk leder te halen om de optimale scherpte te behalen.

Conclusie

De Horl 2 messenslijper is in zijn eenvoud een schot in de roos. Het grootste nadeel wat ik bij andere messenslijpers ervaar, een constante slijphoek krijgen, is hier opgelost. Ieder mes is in twee minuten vlijmscherp te krijgen. En dankzij de ingebouwde magneten, in het bijgeleverde blok, heb je altijd de juiste slijphoek te pakken.

Het is mogelijk om een grote verscheidenheid aan afmetingen en vormen messen zelf te slijpen met de Horl 2 messenslijper
Allemaal te slijpen met de Horl 2 messenslijper

Eindelijk een simpel hulpmiddel om thuis zelf en zonder moeite je messen te slijpen. Daarnaast geeft het compacte formaat de Horl 2 een welverdiende plek in de keukenlade waar hij altijd voor het grijpen ligt.

Op het moment van publicatie is de Horl 2 te bestellen via: www.horl.com/horl2 voor € 159.

Meer reviews

Kijk voor meer reviews op flameonbbq.nl/reviews.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *