Hoe regel je bbq temperatuur

Je Kamado BBQ op de gewenste temperatuur te krijgen is niet heel ingewikkeld, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Gemiddeld heb ik de juiste temperatuur binnen 45 minuten bereikt.

Je bbq op de gewenste temperatuur krijgen (en houden) is niet heel ingewikkeld, maar je moet er wel even de tijd voor nemen. Gemiddeld heb ik de juiste temperatuur binnen 45 minuten bereikt.

Schone asmand

Om ervoor te zorgen dat je iedere bbq sessie dezelfde omstandigheden hebt is het slim om voor iedere sessie je aslade te legen en je houtskool vers aan te vullen. Op deze manier leer je jouw kamado kennen en weet je iedere keer precies welke instellingen je welk resultaat geven.

Margrietschijf en luchtschuif

Bovenop het deksel van je kamado zit de margrietschijf, vergelijk deze met het rempedaal in je auto. Deze is voor het ‘fine-tunen’ van de bbq temperatuur.

Margrietschijf Kamado

Onderaan je kamado zit een luchtschuif, dit is het gaspedaal. Hoe verder deze openstaat hoe meer zuurstof er binnenkomt. En hoe meer zuurstof er in je kamado komt hoe hoger de temperatuur wordt. Deze twee schuiven geven je de beheersing over de temperatuur in je kamado.

Luchtschuif Kamado

Je bbq aansteken

Ik ga er vanuit dat je weet hoe je je kamado moet aansteken, nog geen idee? Lees dan voor je verder gaat eerst ‘Hoe een Kamado bbq aansteken‘.

Low and slow

Je hebt je ‘wokkel‘ in de kamado aangestoken met het deksel en de luchtschuif helemaal open. Na ongeveer 10 minuten is de wokkel opgebrand. Sluit nu het deksel, maar zet de margrietschijf helemaal open, de luchtschuif houdt je ook helemaal open.

Laat nu je kamado weer een minuut of 15 met rust en kijk daarna wat de bbq temperatuur is. Meestal sta ik nu rond de 110 graden, perfect voor low & slow.

Wat je nu doet is de luchtschuif onderin sluiten tot je er ongeveer nog 1 vinger tussen kunt houden. De magrietschijf bovenin zet je voor nu bijna helemaal dicht. Voor low & slow plaats je nu je heat deflector (voor indirecte hitte), eventueel een lekbak en je rooster. Wat je nu zult zien is dat de temperatuur flink zakt. Dit is normaal, er is koud materiaal in je kamado geplaatst wat ook moet opwarmen. Geduld, het komt goed. Nog een minuut of 20 en je zit weer op de gewenste temperatuur.

Grillen

Voor het grillen of ‘searen’ op temperaturen boven de 200 graden is het een kwestie van je margrietschijf en luchtschuif wat verder open zetten.

Zet je luchtschuif onderin in plaats van 1 vinger zoals bij low and slow op drie á vier vingers breed open. Je margrietschijf kan helemaal open of als je ziet dat de temperatuur te hoog wordt iets meer dicht. Ook werkt iedere kamado iets anders, leer de jouwe kennen en na een paar sessies ben je in staat om op een paar graden nauwkeurig de temperatuur in te stellen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *