Flat Iron Steak

Dit keer op de Yakiniku kamado een heerlijk stuk Flat iron steak, lokaal gefokt door slagerij Rietveld uit Bodegraven.

De ‘Flat Iron Steak‘, een heerlijk stuk vlees waarbij kwaliteit erg belangrijk is, haal dit bij voorkeur bij een specialist! Ik ben bij slagerij Rietveld uit Bodegraven langs geweest en kreeg naast adviezen en uitleg deze steak mee. Op boerderijen in Bodegraven en Boskoop fokken zij hun eigen runderen, het Rietveld rund, op de meest natuurlijke manier. De kalveren worden bijvoorbeeld opgevoed door hun eigen moeder en ze grazen zomers buiten op verschillende weilanden in en rondom Bodegraven. Zoals ze zelf zeggen “(H)eerlijk vlees van eigen boerderij; van kalf tot aan je bord!”

Flat Iron Steak bereid met een Aziatische marinade en bestrooid met lente-uitjes en geroosterde sesamzaadjes
Aziatische‘ Flat Iron Steak met lente-uitjes en geroosterde sesamzaadjes

Bij deze bereiding heb ik een stuk Flat Iron Steak gebruikt van 675 gram. Dit is meer dan genoeg voor 2-3 personen. Wist je dat dit eigenlijk een gesplitste stuk Sukade is? Na het verwijderen van de zeem blijft er een heerlijk stuk vlees over wat zich perfect leent om bijvoorbeeld ‘Reverse sear‘ op de bbq te bereiden.

Flat Iron Steak voorzien van mooie 'marmering' van het vlees
Mooie ‘marmering’ van het vlees, dit zorgt voor smaak en malsheid

Flat Iron Steak

5 from 5 votes
Recipe by Patrick
Servings

2-3

servings
Prep time

15

minutes
Cooking time

40

minutes

Met een Aziatische marinade geef je de Flat Iron Steak net even wat extra’s!

Ingrediënten VOOR DE AZIATISCHE MARINADE

  • 85 milliliter sojasaus

  • 85 milliliter rijstwijn

  • 2 teentjes knoflook

  • 2 eetlepels honing

  • 2 eetlepels sesamolie

  • 2 centimeter geraspte gember

  • 1 theelepel gedroogde peterselie

  • 1 theelepel gedroogde bieslook

  • 1 theelepel gedroogde chilivlokken

Bereiding OP DE BBQ

  • De Flat iron steak (675 gram) heb ik eerst in een Zip lock zak een nacht laten marineren in de Aziatisch marinade.
  • De volgende dag de bbq naar 125 graden indirecte hitte gebracht en de Flat Iron Steak laten garen tot ongeveer 45 graden kerntemperatuur.
  • Dan de Flat Iron Steak even van de bbq halen en afgedekt wegleggen om nu de bbq naar 250 graden directe hitte brengen.
  • Nu op een gietijzeren rooster de Flat iron steak kort om en om grillen tot een kerntemperatuur van 52 graden.
    Flat Iron Steak op de bbq
  • Is de kerntemperatuur bereikt, haal de steak dan van de bbq en laat hem losjes afgedekt onder wat aluminiumfolie voor een minuut of 5 rusten zodat de vleessappen zich weer verdelen door het vlees.
  • Snij de Flat Iron Steak nu dwars op de ‘draad’ in dunne repen, bestrooi met geroosterde sesamzaadjes en wat lente-uitjes.

Eet smakelijk! Is dit recept voor Flat Iron Steak je bevallen? Kijk dan voor meer heerlijke bbq recepten op flameonbbq.nl/bbq-recepten.

Flat Iron Steak met een Aziatische Marinade dun dwars op de draad getrancheerd met een Forged Sebra mes
Dwars op de draad getrancheerde Flat Iron Steak

Kijk ook op Instagram

Voor meer recepten en bereidingen kun je mij ook volgen op Instagram: Instagram.com/flame_on_bbq

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.