Hoeveel houtskool in de bbq

Hoeveel houtskool moet je nu gebruiken, verschilt het of je gaat pizza gaat maken op hoge temperatuur of uren low & slow? Logische vraag, en het mooie van een kamado bbq is dat het eigenlijk niet uitmaakt, je kunt iedere keer dezelfde hoeveelheid houtskool gebruiken!

Je vult je kamado bbq simpelweg tot de rand van de kolenmand (bekend onder verschillende namen: Kick Ash Bucket, Charcoal Basket, Houtskoolhouder enz). Doordat je kamado bbq zo goed geïsoleerd is doe je zeer lang met je houtskool, daardoor kun je eigenlijk iedere keer als je de bbq aansteekt de restanten van je vorige sessie gebruiken.

As eruit, nieuwe houtskool erbij

De kolenmand bestaat uit RVS (roestvrij staal) waar je houtskool in gaat (op de pagina ‘Review Yakiniku Kamado‘ meer informatie over de kolenmand). Heb je nog houtskool over van een eerdere sessie dan pak je de kolenmand en til je deze iets omhoog, schudt er een paar keer flink mee (hou de mand in je kamado anders vliegt de as je om de oren). Hierdoor vallen de kleine stukken en verbrande houtskool naar beneden.

Zet je asmand even opzij en verwijder de restanten onderuit je bbq, sommige kamado’s hebben een speciale asschep waarmee je de as in 1 keer eruit kunt halen. Je kunt een aspook gebruiken om de as eruit te halen via de onderste luchtschuif en op te vangen maar persoonlijk gebruik ik het liefste een speciale asstofzuiger.

Vlammentussen houtskool in de asschaal van van Kamado BBQ
Gevulde asmand in kamado bbq

Houtskool tips en tricks

Als je het houtskool hebt toegevoegd ben je nog niet klaar, je hebt nu een lading houtskool in je bbq gedaan maar wat je nu moet doen is het strategisch plaatsen. Probeer onderop de wat grotere stukken te plaatsen zodat er zoveel mogelijk lucht vrij kan bewegen in je bbq. Leg bovenop de wat kleinere stukken en maak, afhankelijk van je soort bereiding, 1 of meerdere ‘holletjes’ om en aansteek wokkels in te leggen.

Standaard gebruik ik voor low & slow maar 1 wokkel en voor hogere temperaturen zoals bij grillen of pizza bakken 2 tot 3 wokkels. Het enige wat je nu nog moet doen is het houtskool aan te steken.

Kijk voor de verschillende manieren om je houtskool snel en makkelijk aan te steken op de pagina ‘Hoe een kamado bbq aansteken‘.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *