Hoe een kamado bbq aansteken

Het aansteken van je Kamado BBQ lijkt misschien veel werk, maar als je jezelf aanleert om iedere keer dezelfde stappen te volgen valt het reuze mee.

Het aansteken van je kamado bbq lijkt misschien lastig en veel werk, maar als je jezelf aanleert om iedere keer dezelfde stappen te volgen valt het reuze mee.

Vul je kamado eerst met houtskool en probeer je houtskool zo te sorteren dat je onderop de grote en bovenop de kleinere stukken legt. Dit helpt je om een optimale luchtstroming te krijgen.

Heb je nog houtskool over van een eerdere sessie, schudt dan eerst al het losse as en verbrande bestanden uit je asmand. Deze restanten vallen dan onderin je kamado waar je ze makkelijk kunt verwijderen. Als dit niet verwijdert belemmert het je luchtstroom en krijg je afwijkingen in je bbq temperatuur.

Bbq aansteken met een wokkel

Gebruik bij het aansteken van je bbq geen chemische aanmaakmiddelen! Gebruik liever, zogenaamde ‘wokkels’ dit is geschaafd hout met een wax laagje. Eventueel kun je ook de bruine aanmaakblokjes gebruiken.

Als je chemische aanmaakmiddelen gebruikt trekken deze in het keramiek van je kamado en geven deze smaak ook af aan je producten, dat wil je niet.

Maak een ‘holletje’ in je houtskool en plaats een paar stukken houtskool eromheen zodat deze ook straks door de vlammen geraakt worden. Draai de wokkel anderhalve slag tegen de draad in zodat hij open gaat staan (lees meer over aanmaakmaterialen op de pagina ‘houtskool of briketten in de bbq‘).

Aansteek 'wokkel' in holletje van houtskool
‘Wokkel’ in holletje van houtskool

Legt de wokkel nu in het holletje en steek hem aan (begraaf de wokkel niet onder houtskool anders krijg je zeer veel rookontwikkeling). Zorg ervoor dat je de luchtschuif onderin helemaal open hebt staan en laat het deksel van de kamado (de dome) open staan. Na ongeveer 10 minuten is de wokkel opgebrand en gloeit je houtskool.

Nu ga je met de Margrietschijf en de luchtschuiven werken om de gewenste temperatuur te bereiken, kijk hiervoor op de pagina ‘Hoe regel je bbq temperatuur‘.

Bbq aansteken met een one minute lighter

Je kunt je bbq ook aansteken met een zogenaamde ‘One Minute Lighter’. Feitelijk is dit niet meer als een opgevoerde föhn. Er zit een verwarmings element gecombineerd met een ventilator in welke, zoals de naam al aangeeft binnen een minuut je houtskool laat ontbranden.

De werking hiervan is zeer simpel, je zet de voorkant op een stuk houtskool en wacht tot er vonken vanaf springen, haal dan de lighter een paar centimeter terug totdat de vlammen van de houtskool komen. Een makkelijke en snelle manier van je bbq aansteken, je hebt alleen wel een stopcontact in de buurt nodig en de vonken kunnen vanwege de ventilator in het rond springen.

Ook hierbij geldt dat als je voor low en slow gaat je de houtskool op 1 plaats aansteekt, ga je voor grillen op hogere temperaturen dan steek je het houtskool op 2 tot 3 plaatsen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *