Review: COBB Premier Air bbq

Deze keer een review van de COBB Premier Air bbq, een lichtgewicht, draagbare bbq. Waar je mee kunt grillen, bakken, braden, wokken en roken. De slogan op het deksel leest ‘Buitengewoon slim voor elkaar’. Een statement die vraagt om onderzocht te worden.

De COBB Premier Air bbq, ideaal om onderweg mee te grillen, bakken, braden, wokken en roken
De COBB Premier Air bbq

Looks en eerste indruk

De eerste indruk van de COBB Premier Air is erg goed, hij wordt geleverd in een stevige doos met alle onderdelen netjes apart verpakt zodat er niets tijdens het vervoer kan beschadigen. Het roestvrijstalen ontwerp ziet er fantastisch uit en alle onderdelen voelen solide en stevig aan. Het in elkaar zetten gaat zeer simpel en wijst zich vanzelf, ieder onderdeel past bijna als een legpuzzel in elkaar.

Erg fijn (vooral met kleinere kinderen) is dat de COBB aan de buitenzijde niet heet wordt, het slimme ontwerp zorgt ervoor dat de binnenzijde los zit van de mantel. Uiteraard wordt het deksel en de bak/grillplaat wel warm dus het blijft opletten!

Uitvoering en afmetingen

De COBB Premier Air heeft een aantal wijzigingen ondergaan vergeleken met de eerdere uitgebrachte COBB modellen. Dankzij een aangepast ontwerp kun je hogere temperaturen bereiken, de vuurkamer is uitneembaar voor meer gemak en het mandje voor de brandstof is van dikker materiaal en daardoor duurzamer.

  • Grilloppervlak – 30 centimeter
  • Totale hoogte – 35,5 centimeter
  • Hoogte zonder deksel – 19 centimeter
  • Materiaal – roestvast staal (rvs) en plastic (handgreep deksel)
  • Gewicht – 3,6 kilo
  • Geschikt voor 2-4 personen
  • Werkt met – COBB cobblestones, briketten of houtskool
COBB Premier Air is te gebruiken met cobblestones, briketten of houtskool
De COBB is te gebruiken met cobblestones, briketten of houtskool

Temperatuur van de COBB regelen

Deze Air uitvoering heeft ten opzichte van de andere modellen de mogelijkheid om de temperatuur handmatig te regelen. Dankzij het ontwerp van het deksel is het mogelijk om de luchtcirculatie aan te passen, je draait hiervoor simpel weg aan het handvat om de gaten meer of minder open te zetten.

Dit maakt de COBB ook geschikt om bijvoorbeeld low & slow gerechten op te bereiden. Verwacht geen wonderen van de temperatuur regeling het is tenslotte een bbq en geen oven waar je dit op de graad nauwkeurig kunt beheersen.

Met een speciale thermometer heb ik de temperatuur gemeten met de luchtcirculatie gaten volledig open én bijna helemaal gesloten. De minimale temperatuur welke ik kon bereiken was 125 graden en het maximale was 240 graden

De COBB Premier Air heeft regelbare luchtgaten in het deksel om de luchtcirculatie mee te beïnvloeden ten behoeve van de temperatuur
Regelbare luchtgaten in het deksel

Hoe heb ik de COBB Premier Air getest

Om de COBB te testen heb ik ervoor gekozen om een heerlijke Rib Eye steak ‘reverse sear’ te bereiden. Deze manier van bereiden zorgt voor een gelijkmatige garing zonder het risico op verschillende gradaties gaarheid. Voor de reversed sear gaat de Rib Eye eerst indirect op de COBB bij ongeveer 140 graden. Voor een extra rooksmaak plaats ik een blokje kersenhout.

Om de kerntemperatuur van de Rib Eye in de gaten te houden steek ik een probe in het vlees. In deze fase van de reverse sear gaan we voor een kerntemperatuur van ongeveer 43 graden.

Als deze temperatuur is bereikt haal ik de Rib Eye eraf en leg hem even opzij, lichtjes bedekt door een aluminium folie. Vervolgens het deksel verwijderd om een zo hoog mogelijke temperatuur te bereiken. Dan plaats ik het grillrooster en is het wachten tot het rooster goed heet is. Dan grillen we de Rib Eye aan beide zijden af tot er grill strepen zichtbaar zijn.

Mooie grill strepen dankzij het grillrooster van de COBB
Grillmarks op de Rib Eye

Dat ziet er niet alleen mooi uit, het geeft ook extra smaak. Die strepen zijn het resultaat van het ‘Maillard’ effect. Door verhitting ontstaat er een serie reacties tussen suikers en zuren die zorgen voor een bruining van het vlees en een verandering van de smaak die wij associëren met gegrild vlees. Als de binnenkant 55 graden heeft bereikt kan de Rib Eye van de COBB.

De laatste stap is het op smaak brengen, een goed bereide Rib Eye heeft niets anders nodig dan wat zout/peper en een klontje (eigen gemaakte) kruidenboter.

Conclusie

De COBB Premier Air is een mooie en slim ontworpen bbq, dankzij de constructie wordt de buitenzijde niet warm en kun je hem op iedere ondergrond gebruiken. Dat hij te gebruiken is met alle verschillende brandstoffen (briketten, houtskool) verplicht je niet om de toch wat duurdere Cobblestones te gebruiken (voordeel van de Cobbstones is wel dat deze snel en simpel aan te steken zijn).

Handigheidjes als een (los verkrijgbare) wegwerp kom van aluminium welke zorgt dat de binnenzijde schoon blijft, een grillrooster, wok, bakplaat, bbq kit, draagtas en zelfs een rotisserie maken hem multi inzetbaar.

Hoewel het deksel je iets meer controle geeft over de luchtcirculatie om te temperatuur aan te passen moet je hier niet al te hoge verwachtingen van hebben (het is geen oven of Kamado bbq). Maar als ‘bbq with benefits‘ is de COBB absoluut een aanrader! Als tafel bbq, voor op de camping, tijdens een uitje naar het strand of picknicken komt hij echt tot zijn recht.

Een overzicht van de diverse onderdelen waaruit de COBB Premier Air bestaat
De onderdelen van de COBB Premier Air

De COBB Premier Air is bij verschillende winkels verkrijgbaar of online via o.a. www.bol.com, hier kun je ook de verschillende accessoires vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *