Review: Cadac Meridian Built-in 4B

Lees op deze pagina mijn review van de Cadac Meridian Built-in 4B, dé gas bbq om makkelijk in te bouwen in een bbq meubel of buitenkeuken!

De Meridian Built-in 4B, een roestvrijstalen (rvs) inbouw gas bbq van het merk Cadac! Een merk dat veel mensen kennen vanwege hun al jaren populaire Skottelbaai waar ze heel veel succes mee hebben. Maar Cadac heeft een veel uitgebreider assortiment barbecues. Zoals ze zelf aangeven “Barbecues voor camping, tuin en terras“. Naast verschillende modellen op gas, en de Chef serie (Citi, Carri en Grillo) hebben ze ook elektrische modellen. Voor ieder wat wils! Op deze pagina review ik de Cadac Meridian Built-in 4B.

De Cadac Meridian Built-in 4B gas bbq

Waarom een inbouw bbq

Persoonlijk bbq ik het hele jaar door, lente, herfst, zomer of winter het maakt niet uit. Minmaal 1 keer per week gaat de bbq aan en meestal gebruik ik daarvoor mijn Yakiniku kamado bbq. En hoewel dit een fantastische bbq is heeft deze toch wel een nadeel, en dat is dat het wel even duurt voordat hij gereed is om op te bbq-en. Bijvullen met nieuwe kolen, de kolen aansteken, wachten tot de kolen goed branden en dan nog wachten tot de temperatuur in het keramiek is getrokken.

Als je een keer wat minder tijd hebt, of onverwacht bezoek krijgt die je wat lekkers wilt serveren, dan is een gas bbq perfect. Omdat ik het hele jaar door bbq is het vooral in de herfst en winter wel prettig om overdekt te staan, daarom heb ik zelf een buitenkeuken gemaakt. Ik wilde hierin mijn Yakiniku kamado bbq plaatsen én een gas bbq. Ik heb gekeken naar verschillende merken inbouw bbq’s. Hoewel Napoleon en Boretti mooie modellen hebben vond ik deze echt te duur. Een betaalbaar merk met inbouw bbq’s is het Australische Grandhall, waarvan ik vroeger de Xenon 4 Black gas bbq gebruikte. Maar de bouwkwaliteit hiervan viel mij toch wat tegen. Daarom ben ik uitgekomen op de Cadac Meridian Built-in 4b met een mooie prijs/kwaliteit verhouding, 5 jaar garantie, 4 branders én gemaakt van rvs.

Looks en eerste indruk

De Meridian Built-in 4B ziet er strak uit, het roestvrij staal glimt je tegemoet en de zwarte zijkanten maken de strakke vormgeving helemaal af. De knoppen van de branders zijn van kunststof en geven een stevige ‘klik’ als je ze draait. Het deksel scharniert soepel en is makkelijk te openen met het grote handvat. Het in elkaar zetten bestaat uit niet meer dan de vlamverdelers boven de branders plaatsen, het warmhoudrooster ophangen en als laatste de roosters op hun plek leggen. Ook handig, aan de zijkanten van de bbq zitten handvatten zodat je hem makkelijk in en uit je bbq meubel kunt tillen (dit zul je niet dagelijks doen maar er is wel goed over nagedacht).

De Cadac Meridian Built-in 4B heeft een groot grilloppervlak van 79,5 bij 48,5 centimeter
Groot grilloppervlak van 79,5 bij 48,5 centimeter

Uitvoering en afmetingen

De Cadac is beschikbaar in twee uitvoeringen, de 4B welke in deze review wordt getest en beschikt over 4 branders. En de Meridian 3B, welke zoals de naam al doet vermoeden beschikt over 3 branders. Hieronder wat gegevens over de afmetingen en materialen:

  • Breedte: 86 centimeter
  • Hoogte: 51 centimeter
  • Diepte: 55,4 centimeter
  • Gewicht: 31 kilo
  • Totale capaciteit: 12,4 kW
  • Grill oppervlak: 79,5 breed bij 48,5 centimeter diep
  • Materiaal: Roestvrij staal
  • Piëzo ontsteking
  • 3 Thermogrill roosters
  • 1 warmhoudrooster
De speciale Thermogrill roosters van de Cadac Meridian zorgen voor een optimale warmteverspreiding
De speciale Thermogrill roosters van de Cadac Meridian

Hoe heb ik de Cadac Meridian Built-in 4B getest

Uiteraard heb ik de Meridian 4B getest door er verschillende gerechten op te bereiden. Ik heb er onder andere een breekbrood met Chorizo op gemaakt, kip saté, spareribs (low & slow), Rib Eye en een heerlijke gevulde varkenshaas. Daarnaast heb ik gekeken hoe stabiel en hoe makkelijk je de temperatuur in de bbq kunt regelen. Vooral bij low & slow bereidingen is het van essentieel belang dat de temperatuur beheersing optimaal is. Hier zie je dat het roestvrijstalen, dubbelwandige deksel uitstekend zijn werk doet. Ik heb met een speciale thermometer op verschillende plekken in de bbq gemeten of er sprake is van Hot/Cold spots, simpel gezegd plekken in de bbq waar het warmer of kouder is in. Dit kan van invloed zijn op je bereidingen, maar de vlamverdelers doen hier uitstekend hun werk.

Cadac levert standaard bij de Meridian 4B ook speciale roosters welke ze Thermogrill noemen, deze roosters zorgen door het u-profiel voor een optimale hittespreiding. Je moet het zo zien, standaard bbq roosters zijn rond en de warmte gaat dan ‘om’ rooster heen. Maar bij de Thermogrill roosters wordt de hitte als het ware ‘gevangen’ in het u-profiel. Dit zorgt dat er minder warmte ontsnapt, geeft een gelijkmatige hitte en een lager gasverbruik.

Er wordt ook een warmhoudrooster bij de Meridian geleverd, deze is niet van rvs gemaakt maar wel voorzien van een sterke coating. Ideaal om bij het maken van gerechten met afwijkende bereidingstijden alles warm te houden of om bijvoorbeeld een stokbrood op af te bakken.

Heerlijk breekbrood en drumsticks van de Cadac Meridian Built-in 4B
Bereiden van heerlijke gerechten op de Cadac Meridian bbq

Cadac Meridian Built-in 4B inbouwen

Een niet onbelangrijk onderdeel bij het testen van een inbouw bbq is, naast het functioneren van de bbq, hoe makkelijk/handig hij is om in te bouwen. Ik ben niet superhandig, maar inmiddels kan ik wel redelijk overweg met een hamer, zaag en schroef/boormachine. Daarom was ik ook niet bang om mijn eigen buitenkeuken of bbq meubel te bouwen. Uitgebreid vooronderzoek op internet en diverse forums heeft mij erg geholpen in het begin met het maken van een bouwtekening, beslissen wat voor soort materialen te gebruiken en hoeveel ruimte je moet aanhouden rondom de bbq i.v.m. stralingshitte.

Om de Cadac Meridian in te bouwen heb ik een ruimte van 87 centimeter breed aangehouden, 52 diep en de hoogte staat op 26,5 centimeter. Ik heb ervoor gekozen om geen platen aan de linker- en rechterkant te plaatsen zodat er voldoende lucht kan circuleren als de bbq aanstaat en hij zijn hitte goed kwijt kan.

Cadac Meridian Built-in 4B inbouwen in buitenkeuken
Zorg voor genoeg ruimte rondom de bbq om de warmte kwijt te kunnen

Heel prettig is ook dat het deksel van de Meridian geen uitslag heeft, door een slimme constructie van de scharnieren heb je aan de achterkant geen extra ruimte nodig voor het deksel. Mijn Yakiniku kamado welke ik in het zelfde meubel heb ingebouwd heeft aan de achterzijde bijvoorbeeld een uitslag van 15 centimeter.

Conclusie

De Cadac Meridian Built-in 4B is een uitstekende gas bbq van roestvrijstaal. Dankzij het royale grill oppervlak kun je zonder problemen voor grote gezelschappen makkelijk en snel diverse gerechten bereiden, plus het geeft je de ruimte om direct en indirect te kunnen bbq-en. Het gebruik van roestvrijstaal geeft hem ook een lange levensduur en de 5 jaar garantie geeft aan dat Cadac vertrouwen heeft in het product. Er is ook een keur aan accessoires en uitbreidingen beschikbaar waardoor de veelzijdigheid enorm toeneemt. De bouwkwaliteit en afwerking zijn van een hoge standaard.

De prijs/kwaliteit verhouding is zeer goed, voor € 650 euro heb je de Cadac Meridian Built-in 4B uitvoering met 4 branders welke ik getest heb. Als je op zoek bent naar een goede gas bbq waar je met een grote groep vrienden gezellig kunt bbq-en maar er financieel niet op wilt leeglopen dan is de Meridian zeker een aanrader.

Bbq meubel of buitenkeuken
De Meridian Built-in 4B ingebouwd in een bbq meubel

Tips om zelf een bbq meubel te maken

Ben je van plan om de Cadac Meridian Built-in 4B aan te schaffen en wil je hem ook inbouwen in een zelfgemaakt bbq meubel of buitenkeuken? Kijk dan ook eens op de pagina ‘Buitenkeuken of bbq meubel maken‘ voor tips en adviezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *