Buitenkeuken of bbq meubel maken

Droom je van een mooie buitenkeuken of bbq meubel? Ik ga je stap voor stap laten zien hoe je een buitenkeuken (bbq meubel) maakt.

Ben jij ook aan het dromen van zo’n fantastische buitenkeuken of bbq meubel, maar schrik je net als ik van de prijzen die de professionals ervoor vragen? Twijfel je of je zelf een buitenkeuken of bbq meubel kunt maken, niet nodig! Ik ben niet superhandig maar ik wil je laten zien dat het niet moeilijk is om zelf een mooie, functionele en duurzame buitenkeuken in elkaar te zetten.

Bouw je eigen buitenkeuken en bespaar veel geld!
Buitenkeuken met Yakiniku kamado en Cadac gas bbq

Ik ga je stap voor stap laten zien hoe je een buitenkeuken (bbq meubel) maakt. Vanaf de eerste schetsen, bouwtekening (met afmetingen), onderdelenlijst, gebruikte materialen, totale kosten en hoe ik tot de diverse keuzes ben gekomen.

Buitenkeuken schetsen en ontwerpen

Voor je gaat starten met het schetsen en ontwerpen van je buitenkeuken is het belangrijk dat je helder hebt welke bbq je wilt gebruiken. Ga je voor een inbouw gas bbq, ga je voor een kamado bbq of een waar je beide in kwijt kunt. Daarna moet je nadenken over de opstelling, kastjes, planken, opbergruimte, elektra en natuurlijk van welk materiaal je de buitenkeuken wilt maken. En denk na over de plaats in je tuin, komt de buitenkeuken op een vaste plek te staan dan kun je hem op pootjes zetten. Maar ga je hem verplaatsen, kijk dan eens naar (zwaarlast)wielen zodat je hem gemakkelijk kunt verrijden.

Heb je dit allemaal helder, begin dan met een simpele schets om te bepalen wat voor jouw ruimte de optimale opstelling is. Zorg ervoor dat je de buitenmaten van je bbq goed opmeet (hoogte, breedte, diepte, eventuele uitslag van het deksel) en denk na over hoeveel werkruimte je op het werkblad van je bbq meubel nodig hebt.

Vooraan en bovenaanzicht van buitenkeuken schets voor Yakiniku kamado en Meridian Built-in 4b gas bbq
Schets voor het bbq meubel, links mijn Yakiniku kamado en rechts de gas bbq

Gratis bouwtekening bbq meubel

Heb je na het maken van je schetsen een duidelijk beeld van je nieuwe buitenkeuken? Dan is het handig om een bouwtekening te maken, zorg ervoor dat je alle afmetingen en maten erin zet. Je kunt dan makkelijk controleren of je ergens een foutje hebt gemaakt of dat je ergens niet lekker uit komt. Een fout op papier is makkelijker te herstellen dan als je al aan het bouwen bent!

Hieronder kun de bouwtekening van mijn bbq meubel, je kunt deze gratis downloaden of als basis voor je eigen ontwerp gebruiken. Aan de hand van deze tekening heb ik het hout voor het frame besteld bij de bouwmarkt en heb ik alle onderdelen op maat laten zagen.

Welke bbq in buitenkeuken

Ik heb gekozen om mijn Yakiniku (Kamado bbq) en een Cadac Meridian Built-in 4b te gebruiken. De Yakiniku heb ik al een tijdje in gebruik en kan makkelijk van het huidige onderstel gehaald worden om in de nieuwe buitenkeuken geplaatst te worden.

Voor de gas bbq heb ik gekeken naar verschillende merken inbouw bbq’s. Hoewel Napoleon en Boretti mooie modellen hebben vond ik deze echt te duur. Een betaalbaar merk met inbouw bbq’s is het Australische Grandhall, waarvan ik momenteel de Xenon 4 Black gas bbq gebruik, maar de bouwkwaliteit hiervan valt mij toch wat tegen.

Daarom ben ik uitgekomen op Cadac, bij mij (en waarschijnlijk veel anderen) bekend van de Skottelbraai. De Meridian Built-in 4b heeft een mooie prijs/kwaliteit verhouding, 5 jaar garantie, 4 branders én is gemaakt van rvs wat mij voor een buitenkeuken wel zo handig leek!

Bescherm je bbq meubel

Uiteraard wil je lang genieten van je bbq meubel, daarom is het verstandig om deze goed te beschermen tegen de elementen. Ik heb ervoor gekozen om mijn frame helemaal in de zwarte buitenbeits te zetten. Het grote voordeel van beits ten opzichte van verf is het vochtregulerende systeem. Er trekt namelijk geen vocht in het hout, maar het kan er wel uittrekken. Hiermee voorkom je dat het hout gaat rotten of verweren. Bij verf kan er vocht onder de verflaag komen waardoor het hout gaat rotten, beits trekt in het hout en beschermt daarom beter

Close-up van een houten balk die door een kwast wordt ingesmeerd met een zwarte dekkende buiten beits.
Bescherm je bbq meubel tegen de elementen door het te beitsen

Alle onderdelen van het frame heb ik in twee lagen Tenco Houtcoat zwart buitenbeits gezet, ik heb een blik van 1 liter gekocht. Voor de overige onderdelen heb ik Okoume watervast verlijmd multiplex (12 mm) gebruikt. Dit materiaal is van zichzelf al goed bestand tegen het vochtige weer in Nederland. Maar voor de zekerheid heb ik alle platen in drie lagen Rambo Transparante Pantserbeits voor schuur en tuinhuis gebruikt.

Buitenkeuken frame

Het in elkaar zetten van het frame voor de buitenkeuken is een flinke klus, en een extra paar handen is zeker geen overbodige luxe. Omdat ik alle stukken op maat heb laten zagen is het feitelijk een grote puzzel. Ik heb alle schroefgaten eerst voorgeboord en daarna de balken vastgezet met TORX rvs schroeven. De staanders heb ik eerst vastgezet met rvs ‘hoekjes’ en daarna ook nog met de TORX rvs schroeven.

Hout is een natuurproduct en daarom zullen je balken nooit 100% recht of haaks zijn. Ga er dan ook niet vanuit dat alles perfect gaat passen. Accepteer dit en probeer het zo recht en haaks mogelijk te monteren, dit scheelt je verderop in de montage weer veel tijd.

Het gedeeltelijk in elkaar gezette frame voor de buitenkeuken, op de achtergrond mijn Yakiniku kamado
Het gedeeltelijk in elkaar gezette frame voor de buitenkeuken, op de achtergrond mijn Yakiniku kamado

Mobiliteit buitenkeuken

Ik heb ervoor gekozen om de buitenkeuken mobiel te maken door 5 zwarte zwaarlast zwenkwielen (waarvan 2 geremd) te monteren. De meeste tijd zal hij in de tuin staan maar in de winterperiode wil ik hem wel onder ons afdak kunnen rijden om tegen het ergste weer te beschermen.

Ik had eerst gekozen voor rubber wielen welke 60 kilo per stuk konden dragen, maar deze bleken toch te licht voor het totale gewicht. Daarom heb ik ze vervangen voor wielen die 500 kilo per stuk kunnen dragen. Ruim voldoende voor mijn bbq meubel. De reden dat ik voor 5 wielen heb gekozen is om te voorkomen dat hij in het midden gaat doorzakken.

Door je buitenkeuken op wielen te plaatsen blijf je mobiel en kun je deze in bijvoorbeeld de winter onder een afdak stallen
De onderkant van de buitenkeuken met de 5 zwenkwielen

Montage buitenkeuken

Omdat ik het mooier vindt om zo weinig mogelijk schroeven te zien heb ik iets meer werk met het via de achterkant bevestigen van de zijkanten en tussenliggende panelen. Om er zeker van te zijn dat ik overal goed bij kan bevestig ik de achterplaat pas als allerlaatste. Verder heb ik alle platen rondom met Polymax Express kit van Bison gekit, zodat er geen water in het bbq meubel kan komen. Deze kit is temperatuurbestendig van -40 tot +100°c en aangezien de kit niet in direct contact met beide bbq’s komt is dit voldoende.

Een buitenkeuken zelf maken scheelt je duizenden euro's!
Montage van de tussen en zijpanelen
Het grote voordeel van zelf een bbq meubel maken is dat je hem 100% naar je eigen wensen maakt!
Meten is weten, even passen of de Cadac Meridian past

Hittebescherming van je bbq meubel

Het is belangrijk dat je bbq zijn hitte kwijt kan, voor de Cadac gas bbq heb ik aan de achterzijde ongeveer 25 cm vrije ruimte gelaten zodat er genoeg lucht kan circuleren en de hitte niet opgesloten raakt.

De Yakiniku kamado heeft aan de linker en rechterzijde ongeveer 1 cm vrije ruimte en de achterkant is helemaal open. Verder heb ik speciale keramische ‘voetjes’ gekocht op Bol.com zodat de onderkant 3 cm vrij staat. Als laatste had ik nog een composiet plaat van onze keukenblad over welke ik met een diamantzaag op maat heb gezaagd om nog wat extra bescherming tegen de extreme hitte te geven (plus het staat wel strak).

Met een zelfgemaakt meubel voor je barbecue creëer je je eigen buitenkeuken!
Plaat van composiet als extra bescherming tegen de extreme hitte van de kamado

Deuren in je bbq meubel

Als je net als ik al een tijdje bezig bent met je hobby heb je waarschijnlijk aardig wat accessoires en handige spullen verzameld. Diverse roosters, bbq thermometers, houtskool en rookhout, bbq tangen en spatels misschien nog een rotisserie enz. Ik wilde daarom zoveel mogelijk opbergruimte in het bbq meubel zodat alles voor het grijpen ligt. Voor de scharnieren heb ik rvs pianoscharnieren gebruikt en omdat ik hou van een strakke look wilde ik geen handvaten. Dus heb ik zogenaamde ‘Druk snappers’ gemonteerd. Deze werken via een magnetische sluiting via Push to open, deze heb ik ook besteld via Bol.com.

In een buitenkeuken kun je perfect allerlei accessoires, kruiden en meer kwijt!
Dankzij magnetische druksnappers welke via ‘push to open’ werken zijn handgrepen overbodig

Materiaallijst en kosten buitenkeuken

De laatste stap is om de Yakiniku en de Cadac bbq’s in het bbq meubel te plaatsen en te gaan genieten van je zelfgemaakte buitenkeuken! De materiaalkosten voor onderstaande onderdelen kwam totaal uit op € 1.049,08.

  • Vurenhouten balken, 65 x 65 mm;
  • Okoume watervast verlijmd multiplex, 12 mm;
  • Keramische kamado voetjes
  • Rvs pianoscharnieren;
  • Magnetische druksnappers;
  • Torx rvs schroeven (diverse maten);
  • Rvs hoekjes;
  • Zwarte beits;
  • Transparante pantserbeits;
  • Hout reparatie (om schroeven weg te werken);
  • Zwaarlast wielen zwart (2 x geremd, 3 x normaal).

Ik had geen kosten aan de composiet plaat omdat ik deze nog had liggen, evenals de Yakiniku kamado en de Cadac gas bbq. En omdat ik de volgende onderdelen als optioneel zie heb ik deze niet meegerekend:

  • Waterdichte dubbele inbouw stopcontact;
  • 3 aderige neopreen buiten elektra kabel, 3 meter;
Zelf bbq meubel maken

2 reacties

  1. Een supermooie buitenkeuken waar ik ook al een tijdje van droom.
    door jouw post ben ik ook begonnen met bouwen.
    ik heb 1 vraag, hoe zijn de boven-, zij- en onderplaten bevestigd?
    is dit ook gedaan dmv rvs hoeken?

    • Dank je, moet zeggen dat ik er nog steeds veel plezier van heb. Enige wat ik heb gedaan is het blad vervangen door een blad van composiet. Makkelijk schoon te maken en blijft langer mooi!

      Voor je vraag, ik wilde de platen zoveel mogelijk zonder zichtbare schroeven bevestigen. Als je kijkt bij de afbeelding ‘ Montage van de tussen en zijpanelen’ zie je dat ik kleine blokjes op de balken heb geschroefd en van binnenuit op die manier de platen heb bevestigd. Werkte verassend goed en aan de buitenzijde zijn in de platen nu geen zichtbare schroefgaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *