Bbq rooster schoonmaken

Hoe mooi is het om iedere week (dag?) op je bbq heerlijke gerechten klaar te maken en ervan te genieten met vrienden of familie. Maar na afloop, ughhh het bbq rooster schoonmaken!! Het is normaal gesproken geen hele vervelende klus, na afloop de bbq even flink hoog opstoken voor een half uurtje zodat alle etensresten verbranden, dan met de borstel erover en klaar. En de volgende keer voordat je de gerechten erop legt brandt je alle schimmels, overige voedselresten en bacteriën er wel af!

Review: Marber Grill Wash

Tenminste dit is hoe ik het doe, en navraag leert dat dit standaard praktijk is bij veel bbq liefhebbers. En het werkt prima, maar op een bepaald moment voldoet het niet meer en is je rooster écht te smerig, aangekoekt of vervuild om er nog mee weg te komen.

BBQ rooster met aangekoekte etensresten, vet opbouw en verbrand materiaal
Aangekoekte etensresten op bbq rooster

Je bbq rooster schoonmaken

De enige manier waarop ik mijn rooster goed schoon kreeg was door in de wasbak van de keuken het rooster in te spuiten met schoonmaakmiddel (Dreft, Dasty, HG bbq reiniger enz.) even in te laten weken om daarna met een borstel, schuurspons of schraper zo goed en kwaad als het ging alles te reinigen. Met als resultaat dat de het complete aanrecht onder de rotzooi zat en het rooster nog steeds niet helemaal schoon was.

Ik heb ook geprobeerd om het rooster in een vuilniszak met schoonmaakmiddelen dichtgebonden een nachtje buiten te laten liggen maar wat ik ook probeerde écht schoon werd het bbq rooster niet.

Marber Grill Wash

Maar heb nu van mijn vrienden van Marber een heel handig hulpmiddel toegestuurd gekregen, de Grill Wash (www.marbergrillwash.nl). Het is niet meer of minder dan een stevige grote ronde plastic bak waar je bbq rooster inpast en je helpt met je bbq rooster schoonmaken, simpel maar doeltreffend!

De Marber Grill Wash op een BBQ
De Marber Grill Wash op mijn Yakiniku Large

Eerste indruk en looks

De Grill Wash ziet er simpel uit maar er is wel goed over nagedacht. Hij is sterk, het gebruikte materiaal is behoorlijk dik, aan de zijkant zit een ‘schenktuit’ voor het vuile water en aan de bovenkant zit een speciaal gat waarmee je hem kunt ophangen. In het midden zit de instructie geplakt welke uit drie overzichtelijke stappen bestaat.

Afmetingen

  • Buiten diameter: 59 centimeter
  • Binnen diameter: 49 centimeter
  • Hoogte: 8 centimeter
  • Gewicht: 1,2 kilo
  • Drie ingebakken pootjes: 3mm hoogte
  • Materiaal: Polypropyleen

Hoe getest

Ik heb de Grill Wash getest met drie verschillende rvs roosters welke allemaal in vergelijkbaar vervuilde staat waren. Voor de eerste test heb ik de Grill Wash gevuld met 3 liter warm water, een vaatwastablet en het bbq rooster. Na een nacht in de week was er al wat vuil losgekomen en had ik een bak met vies bruin water. De bak leeggegooid en gestart. De wat hardnekkigere aangekoekte vuilresten zaten nog op het rooster maar kwamen er met een schuursponsje makkelijk vanaf.

Vuil water wat vanuit de Grill Wash in de gootsteen wordt gegoten

De tweede test was zonder water, maar bestond uit het rooster in de Grill Wash te plaatsen en in te spuiten met flink wat Dasty. Na 2 uurtjes gestart met schoonmaken en dit vereiste wat meer werk en de aangekoekte resten kwam niet heel makkelijk los. Dit was de minst effectieve manier van schoonmaken.

Voor de derde test heb ik de Grill Wash weer gevuld met warm water en drie dopjes Blue Wonder. Wederom een nachtje in de week laten staan voordat ik de volgende ochtend start met schoonmaken. Deze keer kwam het rooster al goed schoon uit het water en was het een kwestie van een paar moeilijke hoekjes en randjes met de schuurspons aanpakken voordat ik een compleet schoon rvs bbq rooster had.

Close-up van een schoongemaakt rvs bbq rooster
Bbq rooster na een nachtje in de Grill Wash met Blue Wonder

Conclusie Grill Wash

De Grill Wash van Marber wordt verkocht als BBQ Schoonmaak Tray, en dit is precies wat het is. Een bak om je bbq rooster in schoon te maken. Het is niet iets wat je na iedere bbq zult doen, normaal gesproken voldoet het om je bbq op te stoken en de voedselresten van je rooster te branden. Maar om de zoveel tijd is het wel prettig om met een ‘schone lei’ of in dit geval schoon rooster te starten. En daarvoor is de Grill Wash zeer geschikt!

Op de website van Marber is de Grill Wash op het moment van schrijven te koop voor € 24,95 (www.marbergrillwash.com)

Een schoon bbq rooster op de bbq
Bijna als nieuw na een nachtje in de Grill Wash

Eén reactie

  1. Ik gebruik ‘m ook al een jaar tot volle tevredenheid. Zelf leg ik het rooster in de Grill Wash, afwasmachine tablet op het rooster waarna ik er kokend water uit de waterkoker overheen giet. De dag erna is het rooster bijna schoon, hier en daar is het even snel borstelen met mijn borstel van messing en het rooster is zo goed als nieuw. Ik gebruik wel alleen roosters van RVS, niet van gecoat staal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *