Review: TM knives Triology messen

In deze review drie messen stoere messen van TM Knives. Gemaakt van meerdere lagen roestvast staal, met een hardheid van 5CR15

Iedere zichzelf respecterende grill of pitmaster heeft een (bbq) mes nodig, denk aan een slagersmes, vleesmes, koksmes of trancheermes. Maar in de basis moet een mes scherp zijn en (lang) scherp blijven, punt.

Maar daarnaast is het heel persoonlijk wat een mes goed maakt. Heeft hij het juiste gewicht, is het makkelijk (zelf) te slijpen, hoe ligt het in de hand, is het handvat comfortabel en ook niet onbelangrijk hoe ziet het eruit!

Ik ga in deze review de TM Knives Triology messen beoordelen, deze drie messen zijn gemaakt van meerdere lagen roestvast staal, met een hardheid van 5CR15. De gehamerde afwerking in combinatie met het houten Wengé handvat geeft deze messen een stoere look en uitstraling.

In deze review drie messen stoere messen van TM Knives, de Triology set. Gemaakt van meerdere lagen roestvast staal, met een hardheid van 5CR15
De Triology messenset van TM Knives

De messen zijn voorzien van een zogenaamde ‘full tang’ en met drie klinknagels zijn de handgreep en het lemmet aan elkaar verbonden. Full tang betekent dat het handvat deel van het mes de vorm van de handgreep volgt. Hierdoor wordt ook de volledige dikte van het lemmet overgenomen.

Materiaal en afmetingen

Het roestvaste staal van de Triology messen bestaat uit een mix die zorgen voor o.a. een verbeterde stijfheid, slijtvastheid, treksterkte, randbehoud en hardheid van de messen:

  • 0,5% Carbon
  • 0,10% Vanadium
  • 15% Chroom
  • 0,6% Molybdeen
  • 0,40% Mangaan

De messen zijn vanuit de fabriek geslepen met een slijphoek van 15 graden, en snijden gemakkelijk door diverse soorten vlees. Het hakmes is ook prima geschikt om b.v. kippenpoten door te hakken.

Mes van TM Knives, de Triology set. Gemaakt van meerdere lagen roestvast staal, met een hardheid van 5CR15
Lemmet 17,2 cm, handvat 12,1 cm, gewicht 216 gram
Mes van TM Knives, de Triology set. Gemaakt van meerdere lagen roestvast staal, met een hardheid van 5CR15
Lemmet 19,5 cm, handvat 12,1 cm, gewicht 221 gram
Mes van TM Knives, de Triology set. Gemaakt van meerdere lagen roestvast staal, met een hardheid van 5CR15
Lemmet 20,6 cm, handvat 12,8 cm, gewicht 263 gram

Hoe heb ik de messen getest

Ik heb de messen uit de Triology set uitgebreid getest door ze te gebruiken in diverse van mijn bereidingen. Ik heb er overtollig vet van buikspek mee verwijderd, ongewenst kraakbeen van spareribs gehaald, garnering en kruiden mee gesneden. De sterkte van de snede heb ik daarnaast ook nog aan een ‘houthak’ test onderworpen om te kijken hoe deze zich houdt bij bovengemiddelde belasting. Hierbij heb ik de messen meerdere malen in de rand van een houten boomstam geslagen.

Alles zonder problemen en de messen waren na drie weken intensief gebruik nog steeds scherp. Ik heb ook getest of de messen zelf te slijpen met een thuisslijp set en dit werkte zeer goed (lees mijn review over de Horl 2 messenslijper).

Conclusie

Ik ben geen professionele messenslijper, chefkok of anderszins een professional maar voor de enthousiaste hobby gebruiker zijn deze messen uitstekend te gebruiken. Ze liggen daarnaast lekker in de hand en door het gewicht kun je ze zowel voor het fijnsnijden van kruiden als het grovere hak- en snijwerk prima gebruiken.

De drie messen uit de Triology messenset van TM Knives
De drie messen uit de Triology messenset van TM Knives

Kortingscode TM Knives

Op het moment van publicatie zijn de TM Knives Triology messen voor € 70,00 te bestellen via: www.tmknives.nl. Let op! Je bestelt niet alleen de Triology messen maar álle producten bij TM Knives met 10% korting tot 31-12-2022 via de kortingscode ‘FlameOn10‘.

Eén reactie

  1. Fantastische messen. Heb ze destijds gekocht, helaas zonder korting, maar zijn echt super. Zeer tevreden over de scherpte en afwerking.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *