Review: Gietijzer bbq rooster, large

Gietijzer en bbq’s, eigenlijk zijn ze onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet iedereen is er fan van maar als je mooie ‘sear-marks’ op je vlees/groenten wilt krijgen (de zgn. Maillard reactie) is een gietijzeren bbq rooster erg handig. In dit review van een door Auspit Europe beschikbaar gesteld rooster kijk ik hoe deze zich houdt.

Gietijzeren bbq rooster, 46,5 cm diameter

Eerste indruk en looks

Goed verpakt wordt het rooster bezorgd en bij het uitpakken valt direct het gewicht op, dit is een zware jongen hij weegt maar liefst 7,5 kilo. Het rooster is netjes afgewerkt, geen scherpe uitsteeksels, hoeken of randjes te bekennen. Het gietijzer heeft een mooie diepe kleur en het ruitjes patroon geeft je niet alleen mooie searmarks maar zorgt er ook voor dat er bijna niets tussendoor kan vallen.

Afmetingen en specificaties

  • Diameter: 46,5 centimer
  • Gewicht: 7,5 kilo

Geëmailleerd gietijzer

Het rooster is gemaakt van geëmailleerd gietijzer, dit betekent dat je niet eerst een dag kwijt bent aan het seasonen ervan (met seasonen breng je zelf een beschermlaag aan op het gietijzer om o.a. roesten tegen te gaan). Persoonlijk gebruik ik een gietijzeren rooster alleen als ik ga grillen, voor low and slow bereiden gebruik ik liever een rvs rooster.

Past perfect op de rand van de vuurbox in mijn Yakiniku Large

De reden hiervoor is dat gietijzer de warmte van je bbq goed opneemt, gelijkmatig verspreidt en zeer heet kan worden. Precies wat je wilt bij het grillen van je gerechten, dit rooster van Auspit Europe doet ook precies wat het moet doen.

Hoe getest

Ik heb voor de review van het gietijzeren rooster een Picanha van 1200 gram bereid. Deze bestrooid met barbecue kruiden, de vetkap kruislings ingesneden en de kamado naar 140 graden gebracht. Met de kernthermometer de Picanha rustig een uurtje laten liggen op het rvs rooster totdat deze op 48 graden was.

Picanha op het gietijzeren rooster

Daarna de Picanha losjes ingepakt in aluminiumfolie en laten rusten zodat de vleessappen zich weer goed kunnen verspreiden. Vervolgens de temperatuur van de bbq omhoog gebracht naar 220 graden en het gietijzeren rooster op de rand van de vuurbox geplaatst direct boven de kolen. Even flink grillen aan alle zijden voor een mooie krokante buitenkant tot een kerntemperatuur van 55 graden en smullen maar!

Conclusie gietijzeren bbq rooster

Regel 1 bij het kopen van een gietijzeren rooster, welke niet door de fabrikant van je bbq wordt geleverd is ‘meten is weten’. Zorg ervoor dat je goed meet of het rooster op jouw bbq past, het klinkt logisch maar je zult de eerste niet zijn die ontdekt dat het allemaal net niet lekker past, zonde! Kleine tip, meet je originele rooster op zodat je een basis maat hebt.

Gietijzeren bbq rooster, 46,5 cm diameter

Dit rooster van Auspit Europe paste prima op mijn Yakiniku Kamado, ik heb ervoor gekozen om het rooster op de rand van de vuurbox te plaatsen, zo ligt het dichter bij de kolen en profiteer je optimaal van de hitte. Je kunt er ook voor kiezen om het gietijzeren rooster simpelweg óp je rvs rooster te leggen. Dan hoef je weinig te verbouwen tijdens je bereiding.

Ben je op zoek naar een kwalitatief hoogwaardig gietijzeren rooster voor je bbq, heb je de afmetingen goed gecontroleerd, dan is dit zeker het overwegen waard. Op de website van Auspit Europe is dit rooster op het moment van schrijven te koop voor € 49,95 (www.auspiteurope.com).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *